Keith Richards

Namn: Keith "Keef" Richards
Vem är ikonen: Brittisk gitarrist, sångare och låtskrivare, känd som en av originalmedlemmarna i rockbandet The Rolling Stones.
Ålder: 74

Keith Richards

Fakta
Namn: Keith "Keef" Richards
Vem är ikonen: Brittisk gitarrist, sångare och låtskrivare, känd som en av originalmedlemmarna i rockbandet The Rolling Stones.
Född: 1943-12-18
Karriär: Blev 2003 utnämnd av tidningen Rollig Stone till den tionde bästa gitarristen genom tiderna. Har under sin karriär sålt över 200 miljoner album, bland favoriterna finns – Exile on Main Street, Let it Bleed och Sticky Fingers.

Stuprörsjeans, hepatit C och 3000 gitarrer. King ger dig århundradets mest klädsamma pundare.

Redan på 70-talet blev du uppmärksammad för din extravaganta klädstil när Vouge utsåg dig till en av dåtidens största modeikoner. Dina bandkollegor reagerade dock med stor förvåning eftersom du hade för vana att bara bära kvinnokläder – ett stilyttring som hade sin grund i dina morgonvanor: Du valde nämligen de kläder som låg närmast madrassen.

Med hjälp av en strikt heroindiet (du är förövrigt den ende som självläkt från blodsjukdomen Hepatit C) har du under hela ditt artistliv lyckats bibehålla ett BMI närmare noll – och således haft den perfekta kroppen för ett par stuprörsjeans. En byxa som du för övrigt var först med att bära på 60-talet.

"Jag har inga problem med droger, bara med polisen", var ett återkommande mantra och inte långt efter ett sådant uttalande ställdes du återigen inför rätta för ett drogrelaterat brott där dina val var lika enkla som få – upp till sju års fängelse eller inlagd på rehab samt en spelning för välgörande ändamål. Ditt val blev inte helt oväntat det sistnämnda.

När Jonny Depp tackade ja till rollen som piraten Jack Sparrow i hollywoodtriologin Pirates of the Caribbean valde han att bygga hela sin rollkaraktär på ditt maner. En övertolkning, tyckte vi – tills du klättrade upp i en palm, trillade ner och fick en hjärnskakning. Ibland överträffar verkligheten sagan.

Bortsett från alkoholen, heroinet, kvinnorna och tidernas största rockband har du haft ytterligare ett intresse: att samla gitarrer. 3 000 stycken har det blivit hittills och förra året valde anrika väskmärket Louis Vuitton att göra ett specialfodral åt dig – i utbyte mot att du var deras reklamansikte. Lika oväntat som din medverkan var i kampanjen blev ditt krav på var arvodet skulle hamna – nämligen i ett projekt för att förbättra klimatet.

Läs om fler ikoner