Kirk Douglas

Namn: Kirk Douglas, född Issur Danielovitj (Demsky)
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Ålder: 102

Kirk Douglas

Fakta
Namn: Kirk Douglas, född Issur Danielovitj (Demsky)
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Född: 1916-12-09
Karriär: Slog igenom i Hollywood 1949 i rollen som den samvetslöse boxare i filmen The Champion och har därefter medverkat i ett antal storfilmer. Aktuell: Firar 55 år som hollywood-skådis i år.

King hyllar Hollywoods hårdaste hunk – vars hål i hakan är världens mest kända.

1 Som Hollywoods förste hunk satte du 1960 standarden för hur en bar bringa skulle se ut på film, när du i klassikern Spartacus levererade one liners och deffade bröstmuskler i en rasande takt. Men så hade du också en tidigare karriär som professionell brottare.

2 Du förstod tidigt vikten av att vårda ditt varumärke och bytte i samband med flytten till Hollywood också ut ditt riktiga namn mot Kirk Douglas. Det klingade liksom lite bättre än Issur Danielovitj.

3 I Hjältarna från telemarken visar du inte bara prov på hjältemod – utan också hur man bäst bär upp klassiskt skidmode.

4 Ditt karaktäristiska hål i hakan – liksom din talang – har gått i arv från dig till sonen Michel Douglas. Men vid barnbarnet Cameron Douglas som nyligen åkte dit för narkotikaförsäljning tog det stopp – både på hål och talang. Vad är det nu man brukar säga? Förvärva, ärva och fördärva.

5 Du gjorde dig tidigt känd både bakom och framför kameran som hårdast i Hollywood – och var väl medveten om det lika klockrena som oöversättliga citat: "I´ve made a career of playing sons of bitches."

Läs om fler ikoner