Lasse Berghagen

Namn: Lars "Lasse" Nils Berghagen
Vem är ikonen: Svensk sångare, textförfattare, kompositör och skådespelare.
Ålder: 73

Lasse Berghagen

Fakta
Namn: Lars "Lasse" Nils Berghagen
Vem är ikonen: Svensk sångare, textförfattare, kompositör och skådespelare.
Född: 1945-05-13
Karriär: En av Sveriges mest folkkära artister, inte minst genom sin tid som programledare för Allsång på Skansen 1994-2003. Under den tiden ökade programmets tittarsiffror från sexhundratusen till över två miljoner. Han har även varit programledare för underhållningsserien Positiva Klubben 1984 och Tjocka släkten 1991 tillsammans med Inga Gill. Han har tävlat i Melodifestivalen tre gånger och vann 1975 med låten Jennie Jennie. Hösten 2010 medverkade Lasse i underhållningsprogrammet Så mycket bättre i TV4.

Redan som realskoleelev insåg du nyttan av att hänga med i trenderna och givetvis gick du omkring i tidens mest givna plagg: pepitarutiga byxor, italienska Mantovaniskor i skinn, skjorta med hög krage, slips med nål under knuten och klubblazer.

I gymnasiet jobbade du vidare med accessoarerna: Stetsonhatten med smalt brätte satt på skallen och Lucky Strike-ciggen hängde i mungipan.

När militärmodet spred sig från USA hem till oss var du inte sen att hänga på. Höstens trendnissar skulle nog göra allt för att få ärva din gamla parkas eller "Impobaggen", väskan som du köpte på Amerikanska Importen – en butik som skulle gjort succé i dag.

70-talets jeanstrend klädde dig sedan helt perfekt, speciellt när du hade den där jeansjackan du köpte i Las Vegas med en stor julros broderad på ryggen.

Ditt hår har alltid varit trendigt. 1966 var du modell i Herrfrisörföreningens kampanj med frisyren Toppen, en kortklippt skapelse av Bosse på innesalongen Hårspecialisterna (samme frisör som sköter lockarna i dag).

Några år senare hade du snappat upp att håret skulle hänga nedåt axlarna. Så till den milda grad att du hade längre hår än Annifrid Lyngstad som du då turnerade med.

Lång och stilig har alltid passat in som beskrivning på dig. Men är man 197 centimeter över havet krävs en del jobb för att benen inte ska se ut som furustammar. Plånboken tillät inte måttbeställt, men du tog alltid dina byxor till skräddaren för att göra de ändringar som behövdes.

Trots längden älskade du att ha boots på fötterna, kanske inte så mycket för de extra centimeterna klacken gav, utan för de extra centimeter skaftet gav på benet – glipan med naken hud försökte du undvika i det längsta.

Redan innan klockor var en stor snackis i Sverige så hade du insett potentialen i armbandsuret som smycke och accessoar. Du köpte nya klockor jämt för att matcha stilen för dagen, klassiska former med tunna silverlänkar var favoriterna. Ett numrerat exemplar av Sjöö Sandströms första modell har du fortfarande i din ägo.

Inspirerad av kollegerna och gentlemännen Stig Järrel och Gösta Bernhard köpte du din första guld-Rolex i Malmö. Men den övergav du när du upptäckte Rolex sportigare modell Oyster, som du dessutom såg till att få en blå urtavla på – kanske den enda som har gjorts.

Är vi inne på accessoarer så måste man nämna bilarna. Din cabbade bubbla från 1970 skulle vissa dö för att äga i dag, du kände däremot att den inte riktigt passade dig och din då fyraåriga dotter Malin. Störtbågar saknades ju.

I övrigt har bland annat en Ford Mustang Mac 1, en vit Ford Boss Mustang med en V8 och ett gäng Mercedesar stått på garageuppfarten. I dag kör du Volvo XC90, men ögonstenen är A-Forden från 1930 som du köpte redan 1966.

Det är som stilig och cool gentleman på landets scener och klubbar vi har lärt känna dig, men själv känner du dig lika hemma i skogen, på havet och i fjällen. Gärna iklädd Mulleriggen – Islandströja, Fjällrävenställ och Graningekängor. Fortfarande klart gentlemannamässigt.

Den enda diskussionen vi kan ta är din vana att hänga av dig kostymen och i stället glida runt i shorts när du kommer innanför dörren därhemma. Även om det låter rätt skönt.

Du har alltid haft en bra känsla för vilka trender som är på gång och det gäller förstås också hur en riktig karl ska lukta. Tabac, Brut 33 och Aramis har stått i badrumsskåpet i rätt tid, i dag är det några tryck Gaultier som gäller.

Förutom några rejäla halsband på 70-talet har du varit smakfullt sparsam med smycken. Det ger dessutom större uppmärksamhet till det enda smycke du alltid bär, ringen som en grekisk silversmed gjorde åt dig för 30 år sedan..

Din mor gav dig kunskapen om hur skor ska skötas, aldrig att man ser dig på scenen oputsad. Ingen annan i bandet heller, eftersom du putsar även deras när det behövs.

Skor skulle annars kunna vara ett problem för en kille med storlek 47. Mantovanipjucken känner du säkert fortfarande av i tårna. Tur att du reser till USA då och då, där finns Johnston & Murphy i storlek 13 wide.

Historien om dina blå kavajer är roliga, speciellt den om den första. Tommy Körberg kom med rådet att gå till en viss butik för att köpa kostym och givetvis hittade du en kornblå som satt perfekt. Hur mycket du betalat upptäckte du först senare, och även om priset fortfarande är en smärtsam hemlighet så fattar man hur det sved när man får höra märket: Versace. Men den funkade ju fantastiskt första året på Skansen.

Din favoritbok är Gentlemannen: Handbok i det klassiska herrmodet, men det kanske är överflödig information.

Läs om fler ikoner