Malcolm X

Namn: Malcolm X, född Malcolm Little
Vem är ikonen: Amerikansk medborgarrättskämpe och muslim.
Ålder: 93

Malcolm X

Fakta
Namn: Malcolm X, född Malcolm Little
Vem är ikonen: Amerikansk medborgarrättskämpe och muslim.
Född: 1925-05-19
Död: 1965-02-21
Karriär: Ikonförklarad medborgarrättsaktivist som genom sina radikala uttalanden blev en av de mest framstående medlemmarna i organisationen Nation of Islam (NOI). Sköts brutalt ned med 16 skott mitt under ett pågående tal – över 1500 personer kom till begravningen.

Fladderbyxor, mänskliga rättigheter och fängelsevistelse. King hyllar den orädde rebellen från Nebraska.

Vida kostymbyxor med hög midja och rockliknande kavajer med imponerande axelvaddar blev tack vare dig ett måste i var mans garderob. The zoot suit blev ett genidrag som skrev in dig i historieböckerna – och därmed gjorde dig lika välklädd som vältalig.

Dina klassiska browline-glasögon imponerade inte bara på de styrande i Washington – utan också Ray-Ban, som lanserade en egen modell baserad på dina brillor: de omåttligt populära solglasögonen Clubmaster.

Du spenderade sju år i fängelse för inbrott och tvingades bära den mindre klädsamma, om än obligatoriska, randiga pyjamasen. När det blev dags för sparkdräkt nummer två, arméuniformen, hade du fått nog och valde att spela psykiskt sjuk för att slippa. Respekt!

Clubmaster-brillor och Zoot suits i all ära – det är genom ditt osvikliga mod och din kamp för svartas rättigheter som du har gjort störst stilmässigt avtryck på eftervärlden.

Fråga aldrig en kvinna om hennes tidigare män. Antingen kommer hon att berätta en lögn och du skulle fortfarande inte veta sanningen, eller så berättar hon sanningen och du skulle förmodligen inte velat höra den från början." Att du löste det komplexa mysteriet kring kvinnors kommunikationsmönster gjorde dig inte bara till en självklar röst för de svarta utan för män i allmänhet. Grattis!

Läs om fler ikoner