Marlon Brando

Namn: Marlon Brando, Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Ålder: 94

Marlon Brando

Fakta
Namn: Marlon Brando, Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Född: 1924-04-03
Död: 2004-07-01
Karriär: Han gjorde flera stora filmroller i bland annat Linje Lusta, Viva Zapata, Julius Caesar, Storstadshamn, Myteriet på Bounty, Gudfadern, Sista tangon i Paris och Apocalypse Now.

Sexig, dryg och dyr i drift. King älskar superhunken som förvandlade det enklaste till det hetaste.

Med tuffmun och puttrande båge fick du mammor att flämta, ungar att brumma bakom sina cykelstyren och försäljningen av t-shirts, jeans och topplock att explodera. Samtidigt skapade du sinnebilden för ungdomsrevolt och förevigade en stil som är lika sexig i dag som för över ett halvt sekel sedan.

Du förvandlade inte bara arbetarnas lortiga textiler till senaste mode. När du i Guys and Dolls från 1963 glider runt i dressad gangsteroutfit får du motspelaren Sinatra att likna en uteliggare. För att inte tala om hur du i Gudfadern matchade en oantastlig smoking med den herrelösa katt du hittade utanför Paramount.

Lika revolutionerande som du var för 50-talets mode, lika nydanande var du för skådespelaryrket. Vad som tidigare gick ut på att memorera manus och inte välta kulisser, blev tack vare dig en explosiv stil av improvisation och inlevelse – som tagits efter av Al Pacino, Sean Penn och en rad andra storheter.

Din patos för exotiska kvinnor var mer än sexuell drift. Du brann för de mänskliga rättigheterna och minoritetsfolk till den grad att du 1974 bojkottade Oscarsgalan och skickade upp en indiansk rättsaktivit för att motta priset för bästa manliga skådespelare. Att du sedan svartlistades i Hollywood och fick färre jobb – det var lite strunt samma för dig.

Under din arbetsvecka med Apocalypse Now – dit du släpade dig tjockare, drygare och argare än avtalat – fick du en miljon dollar och krävde ytterligare 75 000 dollar för att stanna och väsa "The horror, the horror". Med en sådan timlön unnade du dig förstås livets goda. Bland annat en egen ö strax utanför Haiti. Härligt, Marlon.

Läs om fler ikoner