Michael Douglas

Namn: Michael Kirk Douglas
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare och filmproducent.
Ålder: 73

Michael Douglas

Fakta
Namn: Michael Kirk Douglas
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare och filmproducent.
Född: 1944-09-25
Karriär: Blev känd som skådis för rollen som polis i tv-serien Streets of San Francisco, men var i början av karriären oftast producent (till exempel Gökboet). Största rollerna hittills hade han i Wall Street, Basic Instict, The Game och Traffic.

Din pappa är Kirk Douglas. Det har inte bara gett en given idolstatus, utan även en stiligt kluven haka.

Du tog mycket intryck av pappa Kirks sätt att bete sig och klä sig. Inte minst tog din plånbok intryck av hans filmsuccéer. När du pluggade på scenskolan i Santa Barbara klädde sig de andra studenterna som fattiga studenter gör, medan du gled omkring i vassa svidar. En skinnjacka du hade gjorde mycket väsen av sig. På frågan var du hade köpt den svarade du: "Schweiz." Du hade kunnat svara "månen", klasskompisarna hade ändå ingen chans att åka och köpa den.

I filmen Wall Street, tidernas kostymfilm, får du motspelaren Charlie Sheen att inte bara ändra sina värderingar, utan även sin klädstil.

Din rollfigur Gordon Gecko satte också stilen för miljoner börskillar som ville vara som du. Modet i businesskretsar hade dittills ändrats med någon halvcentimeters slipsbredd då och då, nu skulle alla ha dubbelknäppt och skräddarsytt, tvärrandiga skjortor, hängslen inte bara för att hålla upp brallorna utan i alla möjliga färger, lila och turkosa sidenslipsar, manschettknappar, guldsmycken och handgjorda krokodilskor. Powerlooken var etablerad.

Det imponerar oss också att du lyckades få igenom din klädbudget för filmen på 28 000 dollar. Vi gissar att du fick behålla några av de elva skräddarsydda kostymerna för 1 500 dollar per styck, 250-dollarskjortorna och de handgjorda sidenslipsarna.

Många skulle vara glada över att kunna gå omkring i kläder från Hugo Boss och Versace. I ditt fall är Hugo Boss och Versace glada över att du går omkring i deras kläder.

Din hemlighet att du alltid ser så bra ut är att du alltid väljer det bästa i klädväg. Börjar det bli slitet så åker det ut ur garderoben.

Vi gillar också att du klär dig som en man som är 61 år, och inte försöker vara hipp på ett konstlat sätt. Så vill vi också åldras.

Om inte The Man in Black hade varit upptaget av en viss Johnny Cash hade det kunnat vara ditt namn eftersom du ofta väljer den färgen på kostymer och jackor. Men varför inte föreslå en uppföljare av Walk the Line, med dig som en grånad Cash och Catherine som en ljuv June Carter?

Om det i en film för omkring 15–20 år sedan fanns en hjälte som hade tokiga, men vackra, kvinnor efter sig, så var det stor chans att den hjälten var du.

Lite så såg det ut i verkligheten också, brudarna ville ha dig, och du ville ha brudarna. Ditt första äktenskap tålde inte den grejen och du tvingades ta behandling mot sexberoende – men det känns som om det var värt det.

Att göra Basic Instinct mot Sharon Stone 1992 var väl okej, men vi gillade mer de blanka kostymerna.

Och vi undrar varför Don Johnson nämns som en förebild för 80-talets Miamisköna stil, när det var du som såg allra bäst ut i vita kostymer och tunna loafers.

Bara i filmen Chorus Line gjorde du av med en livsranson av uppdragna kavajärmar.

Du har inte ofta flashat överkroppen, men i till exempel Disclosure såg vi en 50-åring som inte hade fuskat med hantelövningarna på gymmet.

Nördbrillor, kortärmad skjorta och slips och portfölj har egentligen aldrig lockat oss. Men när din rollfigur i Falling Down från 1993 spred skräck i just en sådan outfit blev vi ändå lite sugna på den.

Vi är imponerade och lite avundsjuka på att du fixade att både ragga upp och gifta dig med den 25 år yngre Catherine Zeta Jones, som du också har lyckats vara trogen.

Du kan odla ett stadigt skägg. Det har du visat i filmer som China Syndrome, och härom året i din egen golftävling då du slog ut med en riktigt yvig ansiktsbeklädnad.

Vi gillade att se dig i polisserien Streets of San Francisco på 70-talet, mest för dina kavajer i tweed eller mocka, de rutiga skjortorna, de breda slipsarna och ditt stora hår. Vi ropar på repris.

Ett hår som du fortfarande håller koll på med en billig hårborste som du har i innerfickan. (Catherine vill för övrigt gärna att du slänger den förresten, nu har vi sagt det).

Läs om fler ikoner