Miles Davis

Namn: Miles Dewey Davis III
Vem är ikonen: Amerikansk jazzmusiker, kompositör och orkesterledare.
Ålder: 91

Miles Davis

Fakta
Namn: Miles Dewey Davis III
Vem är ikonen: Amerikansk jazzmusiker, kompositör och orkesterledare.
Född: 1926-05-26
Död: 1991-09-28
Karriär: Skivdebuterade 1945 när han spelade tillsammans med Charlie Parker. Bildade 1948 ”tubabandet” som samarbetade med kompositören Gil Evans och anses stilbildade inom ”cool jazz”. Spelade mer bebopbetonad musik mer sin kvintett under 50-talet. I slutet på 60-talet började Davis flirta med rocken och plattan ”Bitches brew” (1969) betraktas som startskottet för fusion som blandar jazz och rock. Under 80-talet var musiken popig och vid sin död var han inne på hiphop.

1. När du i egenskap av världens kanske mest aktade jazztrumpetare hälsade på i Vita huset 1987 hade du på dig en lång svart frack med skört av den japanske modeskaparen Koshin Satho. På ryggen fanns en röd drake med vita paljetter. Till detta hade du två av Koshins västar, en röd och en vit, och så silverkedjor och svarta skinnbyxor.

2. Jazzpoppiga plattan "Tutu" (1986) är en av dina allra bästa. Frågan är om du inte skulle ha vunnit något slags pris för omslaget, det sjukt snygga som helt saknar text och bara består av ditt arga ansikte.

3. Redan när du var elva, tolv år blev du intresserad av kläder. Din pappa tog med dig till St. Louis och köpte en veckad, grå, dubbelknäppt kostym, ett par Thom McAn-stövlar, en gulrandig skjorta och en basebollkeps. Dessutom fick du en läderportmonnä som han la 30 encentare i.

4. På omslaget till boken "The Miles Davis companion" poserar du på en bild iklädd en hiskelig guldfärgad jacka och mörka juggetorpedbrallor med glitter. Dessutom har du lyckats hänga på dig tre halsband. Frågan är om det finns någon annan som kan bära upp detta julgranspynt med samma värdighet som du.

5. Många känner sig kallade, få äro utvalda. Att klä i hatt är en konst så svår att det borde finnas universitetskurser i ämnet. På Gilles Larrains klassiska bilder visar du att du skulle ha varit en given hedersdoktor på en sådan kurs.

6. Charlie "Bird" Parker tog fler droger än någon annan och spelade snabbare än någon annan. Men hans kläder kunde aldrig mäta sig med dina (kanske för att han ofta pantsatte sina kostymer för att få pengar till knark). Redan då, i 20-årsåldern, hade du full koll på välpressade vita skjortor och smala svarta slipsar.

7. Under mitten av 80-talet fanns det ingen som hade större solbrillor än du. De såg ut som tonade skyddsglasögon från gruvan i Kiruna. Och de passade dig perfekt.

8. Under 1950-talet såg du ut som en välklädd hallick. Kostymerna var skräddarsydda från Italien eller Brooks Brothers i New York. En gång, 1956, stod du i en affär och beundrade din egen spegelbild. Du var så nöjd med det du såg att du glömde trumpeten när du gick ut därifrån.

9. Du var en stor beundrare av Jimi Hendrix och ni planerade att göra en skiva tillsammans. Men Hendrix död 1970 kom emellan. På begravningen hade du trimmat afro, scarf, lång kedja runt halsen och ett kraftigt nitbälte runt midjan. Och givetvis en vacker dam vid vardera arm.

10. Stil kan handla om så mycket mer än bara kläder. Du retade gallfeber på många när du under konserterna ställde dig i ena hörnet med ryggen mot publiken. Men ingen har gjort någonting liknande – varken förr eller senare.

11. 1959, utanför legendariska jazzklubben Birdland i New York, sa en polis åt dig att du skulle flytta på dig. Du vägrade. Det slutade med att du hade blodet forsande från huvudet och greps för våldsamt motstånd. När du släppts hade du hustrun Frances på höger sida och advokaten Harold på den vänstra. Khakikavajen var blodig, men fortfarande grymt snygg.

12. Skivomslaget till "Milestones" (1958) är, i all sin enkelhet, ett av de snyggaste någonsin. Du sitter i en rödaktig snurrstol av talkshowmodell iklädd svarta byxor och uppkavlad ljusgrön skjorta och håller trumpeten nonchalant lutad mot stolen.

13. I slutet av 60-talet hängde du mycket med rockartister. Det gjorde att du ändrade din stil och övergav Brooks Brothers-looken till förmån för afrikanska dashikis, mantlar och framför allt indiska skjortor som du köpte i Greenwich Village. Där fanns nämligen en snubbe som hette Hernando och som även hade Jimi Hendrix som stamkund.

14. Du gick vidare i din nya rockiga stil genom att köpa indiska omlottskjortor, designern Steven Burrows mockabrallor sydda av lappar och skor från Chelsea Cobblers i London. I den butiken fanns "en kille som hette Andy som kunde göra de hippaste par skor man kunde tänka sig på en kväll", skriver du i din självbiografi.

15. Du hade inte bara de snyggaste kostymerna och coolaste solglasögonen, utan också de vackraste kvinnorna. Även där var din smak oklanderlig. Dessvärre hade damerna inte samma tur eftersom du var notoriskt otrogen och slog flera av dem.

16. Mellan 1975 och 1980 hade du det som har kallats "din tysta period". Under den tiden ägnade du dig uteslutande åt tre saker: alkohol, narkotika och kinky sex. Under fyra år rörde du inte ens trumpeten. På en bild från den här tiden, där du pratar med din gamla turnéledare Jim Rose, bär du keps och har anlagt ett passande skägg.

17. Du gillade alltid boxning och gjorde bland annat musiken till filmen "A tribute to Jack Johnson", den första svarte världsmästaren i tungvikt. Själv gick du också en och annan rond. På en bild från 70-talet poserar du i ringhörnan med Lonsdalebyxor. Men var det verkligen nödvändigt att stoppa tre par strumpor i grenen?

18. Precis som Socialstyrelsen påpekar på cigarettpaketen kan tobak orsaka cancer, men det hindrar inte det faktum att en cigarett kan vara oerhört snyggt på bild. På omslaget till "Workin' with the Miles Davis Quintet" (1956) tar du ett bloss ute på gatan och ser nästan olidligt självsäker ut.

19. På den där middagen i Vita huset 1987 var du inte bara snyggast klädd utan även otrevligast. När en vit politikerfru inte viste vem du var skällde du ut henne och avslutade med orden: "Nu kanske ni vill tala om vad ni har gjort som är av nån vikt mer än att vara vit, och det är helt oviktigt för mig, så berätta nu, vad är ni berömd för?"

20. Trots att "Miles – självbiografin", som du skrev tillsammans med Quincy Troupe, hyllades på Dagens Nyheters kultursidor är den faktiskt riktigt bra. Boken innehåller inte bara snygga bilder på dina många olika klädstilar, utan är även en av de "motherfuckertätaste" i historien.

21. På omslaget till "doo-bop", ditt sista studioalbum, poserar du i bar överkropp och säckiga byxor med prickar på. Precis som Nisse Landgren har du ett rödfärgat instrument. Men där, och just precis där, upphör alla likheter.

Läs om fler ikoner