Paul Newman

Namn: Paul Leonard Newman
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare och regissör.
Ålder: 93

Paul Newman

Fakta
Namn: Paul Leonard Newman
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare och regissör.
Född: 1925-01-26
Död: 2008-09-26
Karriär: Han har belönats med både en hedersoscar och en för filmen The Color of Money - Revanschen. Han var, med sin atletiska kroppsbyggnad, intensivt blå ögon och blonda hår samt charm och utstrålning, Hollywoods största stjärna under 1960-talet och början på 1970-talet.

Din lust att köra bilracing var inget imagebygge. Du var nästan 50 år då du inledde racingkarriären och bara några år senare visade du vad du gick för genom att bli tvåa i Le Mans. Största segern kom i och med vinsten i Daytonas 24-timmarslopp, då var du 70 år.

Så visst fanken har du fått en image av bilkörningen. Och inte sedan du spelade racerförare i The Winning från 1969 har någon sett bättre ut i racingdräkt.

Inte är det så konstigt heller att klockan Rolex Daytona modell 6239 kort och gott kallas "Paul Newman". Kopplingen mellan Daytonas motorstadion, dina racingfilmer och dig själv känns uppenbar – men du har faktiskt aldrig burit just den klockan.

Ditt stora genombrott kom när du var 30 år i boxningsfilmen Somebody up there likes me. Det kloka med en sen karriär var att du slapp leva upp till något tonårsface, utan kunde vara man från start. Grabbar från 18 år och uppåt ville se ut som du, tjejer från 18 år och uppåt ville ha dig.

Trots mycket bara överkroppar så är det inte din extremt vältrimmade kropp vi bäst kommer ihåg från den filmen. Nä, det vi gillar är hur din karaktär Rocky Graziano ser ut mellan matcherna – argylemönstrad tröja, cigarr i mungipan och en perfekt gubbkeps.

Den kropp vi fascineras mest över är den i The prize där du spelar Nobelpristagare i litteratur. Kan författare verkligen se ut så?

Självklart skulle du inte bli en sämre skådis om dina ögon blev bruna över en natt, men dina klarblå gluggar har definitivt spelat in i din väldiga popularitet. Lustigt nog är du färgblind, och det är i alla fall en orsak till att du blev skådespelare eftersom flygvapnet inte lät dig bli pilot på grund av det.

I dina filmer är det inte ovanligt att du är en jävla typ. Du krökar, slåss och pippar runt, men lyckas alltid få sympatierna ändå. Kanske för att du är en så bra typ utanför kameran. Ditt företag som bland annat gör pastasåser och salladsdressingar skänker till exempel all vinst till välgörenhet, mer än 100 miljoner dollar fram till i dag.

Klassigt var också att du i en annons bad om ursäkt "för det som händer på NBC 20.00 i morgon". Filmen Silver chalice skulle repriseras, och kvaliteten på den var så dålig att du skämdes.

Du behöver dock aldrig skämmas för hur då såg ut i filmer eller privat. Du verkar aldrig ha fallit för några knasiga modenycker. Medan vi själva helst vill plocka bort vissa bilder ur fotoalbumen hemma på grund av några vilsna stilmisstag så har du alltid valt det klassiskt stiliga som egentligen inte kan dateras.

Som i Color of money: chinos, skjorta och slipover.

Och för den som någon gång överväger att anamma västernstilen är din återhållsamt klädda cowboy i Butch Cassidy och Sundance Kid en perfekt förebild.

Eller om man blir inne på kakiuniformer: bara att plugga in filmen Exodus i spelaren och kopiera.

Konsten att bära tweedkostym utan att se överklassbrittisk ut visar du i The Mackintosh man.

I Katt på hett plåttak vet man bara inte om det är sällskapet med Elizabeth Taylor eller den grymt sköna morgonrocken man är mest avis på.

Kort sagt, du är typen som inte ser ut att behöva köpa dig en stil – kläderna liksom bara finns där bredvid sängen varje morgon.

Vad vi känner till har brudjakt inte varit din stora grej. Du har varit gift två gånger, nuvarande frun Joanne Woodward har varit din sedan 1957. Varför en sån cooling som du valt att stanna med samma tjej så länge har du besvarat med: "Why fool around with hamburger when you have steak at home?"

Joannes svar på samma fråga gör oss som inte har din känsla för stil och perfekta leende lite lugnare och fyllda med hopp: "Han är en rolig jäkel, skratt och glädje är ändå de bästa sätten att få fast en kvinna." Lära oss några roliga historier kan vi alltid göra.

2003 gav designerduon Dolce & Gabbana ut boken Hollywood, en slags hyllning till de stjärnor de klätt genom tiderna. Givetvis var du med.

Skumpa, cocktaildrinkar och bourbon i all ära, den dryck som du ändå tycker allra bäst om är den enkla bärsen. Och tack och lov har du aldrig visat dig i en t-shirt med trycket "Öl byggde denna kropp".

Läs om fler ikoner