Peter Sellers

Namn: Richard Henry Sellers
Vem är ikonen: Brittisk skådespelare och komiker.
Ålder: 92

Peter Sellers

Fakta
Namn: Richard Henry Sellers
Vem är ikonen: Brittisk skådespelare och komiker.
Född: 1925-09-08
Död: 1980-07-24
Karriär: Sellers fick sitt genombrott på film med Ladykillers (1955) och hans karriär förde honom efter hand till Hollywood. Han oscarnominerades för Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben (1964) och Välkommen Mr. Chance (1979). Annars är hans mest kända roll den som kommissarie Clouseau i Rosa pantern-filmerna.

Du hade ett nästan livslångt förhållande till mustaschen. Bred. Buskig. Stubbad. Lång. Respekt.

Redan som ung såg du gammal ut. På bröllopet med Anne Howe 1951 var du en äldre man och inte den 26-åring du egentligen var. Inte så kul då kanske, men personer med ett moget utseende tenderar att växa in i sin look och i medelåldern verka yngre än de är. Där var du ett skolexempel. Trist att du dog redan som 54-åring.

Det här hjälpte dig att vara cool genom både 60- och 70-talet, en period då folk över 35 sågs på med viss skepsis. 1964 var du 39 år gammal och gifte dig med 21-åriga partypinglan Britt Ekland, bara en sån sak.

Efter den yviga starten på 70-talet tjänade ditt hår på att bli tunnare och gråare.

Du bar inte alltid glasögon, men du blev ändå brillsnokarnas beskyddare med dina goda exempel på vilka varianter som fanns. Själv passade du bäst i breda, mörka bågar, de gick bäst ihop med din kraftiga näsa.

Engelsk internatskola låter kanske inte så otroligt kul för en sjuåring att börja i, men som grund för ett framtida stiltänkande var det nyttigt för dig.

Född 1925 växte du upp i en tid där kostym, skjorta och slips var vardagskläder. Det gav en grym rutin på att bära dessa och en självklar säkerhet för hur man spetsar samma kombo när det är fest.

Eller hur man släpper upp den när det är en mer familjär tillställning, du visste exakt när slipsen kunde ryka och hur många knappar du kunde knäppa upp på skjortan för att fortfarande vara elegant.

Och man älskar de mer privata bilderna på dig från 70-talet när du har dressat ner till någon slags fritidsklädsel bestående av tajt, kortärmad skjorta och smala byxor som hålls uppe av ett brett bälte med ett enormt spänne. Bara det orakade ansiktet skvallrar om att det är semester och att grillen snart ska tändas.

Halssmyckena skulle förresten göra vilken blingblingälskande hiphoppare som helst av i dag avis.

Annars snackas det mycket om att du alltid levde i karaktärer, att din stil för dagen bara berodde på vem du ville vara och inte vem du egentligen var. Tur i så fall att du var en så bra skådis, allt känns nämligen äkta.

Som när du under en period fastnade för cricket och gick runt i vita, stickade tröjor, vita bomullsbyxor och vita skor – nästan som om någon från framtiden gett dig stiltipsen för sommaren 2005.

När du träffade nästa 20-nånting år gamla tjej, Miranda Quarry, gjorde du det i form av en excentrisk, brittisk adelsman som gärna gick omkring i ormskinnsjacka och sammetsbyxor. Efter att ha tröttnat på "adligheten" lär du inte haft så stor lust att vara gift med henne längre heller.

Bilar blev en av dina passioner, under en 14-årsperiod fram till mitten av 60-talet avverkade du till exempel 60 stycken. En bilhandlare i London satte upp ett showroom bara för dig. Du kunde komma in ena dagen, köpa en bil, komma tillbaka nästa dag och köpa en till.

En Bentley Continental hade du i bara en dag medan en Bristol 407 blev något av en favoritbil, den fick stanna i en hel månad.

Filmbolagen insåg snart din svaghet och kunde ge dig en Rolls-Royce bara för att du skulle läsa ett manus.

Det intressanta är dock att du inte bara köpte på dig lyxprylar för skrytfaktorn, tekniska specifikationer var lika viktiga. Du kunde köpa en bil för att växellådan hade en spännande utväxling eller en kamera för dess ljusvärden.

Du hade också en stileffekt på folk runtom dig. Charlize Theron, som spelar din fru Britt Ekland i filmen The life and death of Peter Sellers, har till exempel sagt: "Visst var Britt en modeikon, men bara tack vare Peter. Innan hon träffade honom såg hon rätt risig ut."

Ditt jetsetliv kombinerat med mycket stålar och en nästan sjuklig besatthet av att shoppa tog dig runt till världens mest exklusiva klädaffärer. Sånt bygger en garderob.

Det går förstås inte att komma undan trenchcoaten, som du som Clouseau i filmerna om Rosa pantern nästan gjorde en parodi av. Men om inte annat så visade du en gång för alla trenchens tålighet, och man kan hoppas att Steve Martin ger den lite upprättelse när han blir Clouseau i den nya Rosa pantern-filmen som kommer nästa år.

Läs om fler ikoner