Robert Capa

Namn: Endre Erno Friedmann (bytte namn 1933)
Vem är ikonen: Amerikansk krigsfotograf av ungerskt ursprung.
Ålder: 104

Robert Capa

Fakta
Namn: Endre Erno Friedmann (bytte namn 1933)
Vem är ikonen: Amerikansk krigsfotograf av ungerskt ursprung.
Född: 1913-10-22
Död: 1954-05-25
Karriär: Fotograferade landstigningen vid Omaha Beach under Dagen D, skräckscenerna under det spanska inbördeskriget, etableringen av staten Israel och sammandrabbningarna mellan franska trupper och Viet Minh i Indokina. 

1. Trots att du gjorde dig bra även framför kameran är det ditt arbete bakom den som gjort dig odödlig. Ditt namn står att läsa under två av världens mest berömda bilder: Vadande soldater som stormar Omaha Beach i den andra attackvågen, och en spansk milisman som träffas av en kula och förevigas i dödsögonblicket.

2. Mitt under andra världskriget mötte du världens för tillfället mest åtrådda kvinna; Ingrid Bergman. Hon föll för din charm, din intelligens och din osvikliga känsla för stil. Anledningen till att hon alls befann sig i Europa – att underhålla amerikanska soldater – glömdes snart bort: Mången soldat fick gå ounderhålld medan hon underhöll dig på tu man hand.

3. Din romans med Ingrid Bergman blev en inspiration för er gemensamme vän Alfred Hitchcock, som förevigade ert stormiga förhållande i sitt mästerverk Fönstret åt gården. Endast en stilikon kan trovärdigt gestalta en annan stilikon: Du spelades av James Stewart. Ändå gjorde han dig knappast rättvisa.

4. Under de år då du hade det yrke som du ansåg vara det bästa i världen – en arbetslös krigskorrespondent – lånade du ut din talang åt modevärlden. Du tog några av de bästa bilderna som någonsin publicerats i Vouge och Harper's Bazaar.  

5. Du gav en gång ett råd till en yngre kollega: "Om din bild inte är bra nog är det för att du inte är tillräckligt nära". Du levde som du lärde: Den 25 maj 1954 lämnade du din jeep för att få en bättre bild av den franska truppframryckningen genom Vietnam, och klev på en landmina. Du dog med kameran i handen, 40 år gammal.

Läs om fler ikoner