Rod Stewart

Namn: Roderick "Rod" David Stewart
Vem är ikonen: Brittisk rocksångare.
Ålder: 73

Rod Stewart

Fakta
Namn: Roderick "Rod" David Stewart
Vem är ikonen: Brittisk rocksångare.
Född: 1945-01-10
Karriär: Han har varit medlem i de framgångsrika grupperna The Jeff Beck Group och The Faces, men även gjort sig känd som soloartist. Sedan 1994 är han invald i Rock and Roll Hall of Fame.

1. 60+ år gammal, men inte ens med en tiondel av Keith Richards rynkor i ansiktet. Hemligheten lär vara att du sedan 17-årsåldern har smörjt in ansiktet med fuktkräm minst två gånger per dag.

2. Men du erkänner ändå att du behöver lite hjälp på traven: "Att se bra ut har också med belysning i tv-studior att göra. Kvinnliga värdar som Oprah ser till att det där funkar, men när vi var hos Letterman såg vi ut som Gestapo."

3. Du blev en stilförebild redan i ditt första tv-framträdande 1964. Programmet handlade om mods i London och det var här du fick smeknamnet Rod the mod.

4. Du var förstås snyggast i modsbandet Steampackets, ingen kunde slå dig på fingrarna i din dubbelknäppta kostym och bakåtkammade hår.

5. Och redan här dök halsduken upp, som i någon form alltid hängt med sedan dess.

6. När du började spela med Jeff Beck Group 1967 träffade du blivande bästisen Ron Wood. Tillsammans kunde ni utveckla den strama modsstilen mot ett mer dandyaktigt uttryck. Så snyggt.

7. Din blyghet gjorde att det var Ron som fick marknadsföra dig hos det motsatta könet, en uppgift han inte tyckte var särskilt tuff: "Rod må vara en osäker kille, men han har mer att visa upp än hela Harrods."

8. Mer hår, till exempel. Din spretiga kalufs blev snart ett lika starkt kännemärke som den raspiga rösten.

9. I början av 70-talet, i samband med att du spelade med Small Faces, excellerade du i din stil. Under de följande fem åren använde du allt ditt kunnande när du lyckades blanda delar från modstiden med glitter, strutsfjädrar och cowboystuk.

10. 1971 gav du ut fantastiska låten Maggie May på skiva. Den toppade snart listorna både i USA och i England, något inte ens Beatles eller Elvis lyckades med.

11. Det var också då man fick se den nästan omöjliga kombinationen av ett rätt packat band spela fotboll på scenen iklädda sidenkavajer och byxor i krossad sammet.

12. På tal om fotboll, du var proffslärling i Brentford FC i början av 60-talet, och genom åren har vi inte bara sett dig på läktaren under stora matcher, utan också joxandes med trasan i minimala shorts. Vi antar att det är så du lyckats hålla dig i sån ruskigt god form hela tiden.

13. I en intervju i Rolling Stone 1976 sa du: "Jag kan inte låta min image styra mitt liv längre." Men Rod, vad styrde dig? Vilken läskig substans fick dig att gå omkring i bylsiga blusar och spandex?

14. En del säger att det var din dåvarande blondin Britt Ekland som styrde klädvalet. Vi går på den linjen.

15. I och för sig gränsade dina shower på den här tiden till att vara rena gymnastikuppvisningar, och i det sammanhanget finns det väl egentligen inga bättre scenkläder än tajts.

16. Och trots denna svacka i dålig smak så var det inga dussinvaror du hade på dig. De ökända leopardtajtsen var till exempel signerade designern Richard Tyler, som också spökade ut gruppen Bay City Rollers.

17. David Bowie har kanske fått ett större genomslag som stilbildare än du fått. Men det coola med dig är ändå att du inte behövde gömma dig bakom spejsiga alter egon för att få klä dig lite mysko.

18. Rutorna går aldrig ur, eller vad man brukar säga. Ditt skotska arv har du plockat upp i allt från rutiga slipsar till kostymer, trots att du egentligen aldrig bott i Skottland.

19. Din säkra stil har lockat till sig några av tidernas vackraste kvinnor, senast i raden är den 26 år yngre Penny Lancaster. Med facit i hand var det nog bra att du inte körde på grejen du lovade dig själv efter förra skilsmässan: "I stället för att gifta mig igen ska jag leta reda på en kvinna jag inte gillar och ge henne ett hus."

20. Rätt klädd för uppgiften, verkar ha varit ditt motto. När du nu tagit med dig din publik in i smörsångens värld är det tredelad kostym som gäller. Att du fick sjunga på New York Fashion week i höstas är ett bevis på att du har full koll på det du gör.

21. Och håret, det där sköna håret, är fortfarande med.

Läs om fler ikoner