Sammy Davis Jr.

Namn: Sammy Davis Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk underhållare.
Ålder: 92

Sammy Davis Jr.

Fakta
Namn: Sammy Davis Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk underhållare.
Född: 1925-12-08
Död: 1990-05-16
Karriär: Uppvuxen med två varitédansörer började han tidigt uppträda. Han dansade, sjöng, spelade vibrafon, trumpet, och trummor, imiterade och agerade. Blev 1959 medlem i The Rat Pack och gjorde med sina shower Las Vegas till ett intressant turistmål.

Det är inte dåligt att kunna stoltsera med att vara en bidragande orsak till att Las Vegas blev ett intressant resmål för turister. För det var först när du tillsammans med The Rat Pack började uppträda i staden under 60-talet som turismen verkligen fick ett uppsving.

Vi gillar att du allt som oftast uppträder i smoking och fluga. Faktum är att det finns få bilder på dig där du bär något mindre välklätt än just smoking eller kostym.

Ingen har personifierat 60-talet på samma eleganta sätt som du. Med oklanderlig kostym, cool filthatt och svarta glasögonbågar ser du som tagen ur en reklamfilm för decenniet.

Som nordbor måste vi givetvis imponeras av dina många kopplingar till Sverige. Förutom ett flertal spelningar i landet framträder du även med Lill-Babs och är under åtta år på 60-talet gift med den svenska skådespelerskan May Britt Wilkers, ett äktenskap som skapar stort rabalder i USA då 31 av landets 50 delstater fortfarande förbjuder äktenskap mellan personer av skilda raser.

Trots din känsla för stil är vi lite förvånade över att din brist på känsel på andra områden. Under 70-talet är du rasande betuttad i Deep Throat-skådisen Linda Lovelace och bjuder hem henne och den äkta mannen – tillika managern – Chuck. Framåt småtimmarna vid den privata filmvisningen försöker du övertala Linda att demonstrera sin talang på dig, utan framgång. Chuck däremot är så imponerad av att vara i samma rum som dig att han själv kryper fram i mörkret som stand-in för Linda – ett byte som du aldrig märker av.

Ett tecken på din stilkänsla är att du faktiskt spelat in en scen tillsammans med den lika stilsäkra romanfiguren James Bond. Scenen i Diamonds Are Forever klipptes dessvärre bort - men det gör ju inte din insats mindre.

Att du liksom Jayne Mansfield är medlem av Church of Satan är givetvis en kittlande kontrast till din annars så proffsglada image.

…fast kanske borde vi inte vara så förvånade över din mörkare sida, med tanke på att du antog Johnny Cash utmaning om en pistolduell på ett hotell i Australien och fullkomligt pepprade sönder korridorerna med ditt vapen.

Vi gillar att du tack vare dina talanger fick nattklubbar i såväl Miami Beach som kasinon i Las Vegas att rensa undan rasåtskillnaden, genom att helt enkelt vägra att uppträda på scener där man praktiserade segregering.

Ingen har kunnat kamma sina svarta afro i en snyggare bakåtslick än du. Därför är det bara naturligt att din nuna fått pryda ett amerikanskt frimärke.

Du har alltid haft en skön och avundsvärd självdistans, som när du under en golfrunda får frågan om du har några handicap, och svarar: "Jag är en svart, enögd jude - behövs det mer?"

Visst har George Cloony både utseendet och skådespelartalangen för sig, men vi gillar givetvis originalet av Ocean's Eleven med dig i en av titelrollerna bäst.

Faktum är att du gör dig riktigt bra på vita duken, till skillnad från många andra artister. Favoriten är naturligtvis filmen The Cannonball Run där du tillsammans med Dean Martin klär ut dig till präst.

Du är hård på stora blingbling-smycken innan begreppet hip hip ens är uppfunnet. Respekt.

Ingen har kunnat ge ett lika övertygande Stomatolleende som du. Inte konstigt att kvinnorna faller som furor.

Läs om fler ikoner