Sean Connery

Namn: Sir Thomas Sean Connery
Vem är ikonen: Brittisk (skotsk) skådespelare och gentleman.
Ålder: 87

Sean Connery

Fakta
Namn: Sir Thomas Sean Connery
Vem är ikonen: Brittisk (skotsk) skådespelare och gentleman.
Född: 1930-08-25
Karriär: Slog igenom som skådespelare i den första filmen om James Bond, Dr No från 1962, men hade innan des varit med i ett 20-tal produktioner för film och tv. Gjorde totalt sju Bondfilmer.

Det är inte bara vi grabbar som gillar dig skarpt, fler än en gång har du blivit utsedd till världens sexigaste man av eniga kvinnor. I USA blev du till och med framröstad som det förra århundradets sexigaste.

Till och med din röst har fått liknande utmärkelser.

Du besitter den sorts pondus som gör att du förblir elegant även de gånger du inte följer etiketten. Som när du tog emot ett filmpris i Tyskland för lång och trogen tjänst i en brun jätteduffel medan de övriga dök upp i den vanliga smokingen.

Efter en tid som diversearbetare kunde du snart börja försörja dig på dina looks, bland annat som konstmodell och modell i modekataloger.

1953 blev du trea i Mr Universum.

Du gjorde James Bond coolare än vad Ian Fleming någonsin hade vågat hoppas på.

Du är skotte i märgen, och en av få som gör oss lite sugna på att skaffa kilt.

Precis som en skotsk whisky så blir du bättre med åren. På till exempel 70-talet såg du ibland ut som en formlös gamling, medan du framåt 90-talet hade mognat till perfektion i ditt gråa hår.

I filmen De omutbara gav du oss också bilden av den man vi själva vill vara på ålderns höst – en lätt fårad och livserfaren man i tweedkläder, keps och mustasch.

Säga vad man vill om tatueringar, men ska man ha några väljer vi dina. Nummer 1: Scotland forever. Nummer 2: Mum and Dad.

Som varje riktig karl har du ett favoritlag i fotboll, i ditt fall Glasgow Rangers.

Vi gillar ditt drag att tidigt satsa på utländska tjejer, på så vis fanns det helt plötsligt mångdubbelt fler att välja bland än hemma i Skottland och England.

Att man inte pratar samma språk ser du också som en tillgång. "Det gör att man pratar mindre om tråkiga saker, det lilla vi kunde på varandras språk handlade om kärlek, därför gifte vi oss ganska snabbt efter att vi möttes", har du sagt om dig och franska frun Micheline.

Du är också en av dem som visar att tunnhårighet inte behöver betyda osexighet, din egen kalufs började tryta när du var 21. Vi försöker att hitta andra förklaringar än fåfänga till att du bar tupé i alla Bondfilmer.

Sommarens solklara hajkingoutfit snor vi från din rollfigur i filmen Kullen: kaki från topp till tå.

Och på stranden väljer vi kombon från Dr No: perfekt balans, chinos uppdragna till knäna och Ursula Andress i baddräkt.

Ditt hår på bröstet borde vara standard.

För de flesta är du den riktige James Bond, inte många trodde att Moore eller Lazenby kunde tolka rollen som du. Vilket skulle bevisas när du kom tillbaka som agenten som 53-åring i Never say never again från 1983.

Ditt självklara sätt att bära upp en smoking, svart som vit, är exakt som vi vill känna oss när vi själva kliver i finkläderna.

1999 blev du adlad av drottning Elizabeth, så kanske borde vi säga ni i stället för du.

Vi citerar dig: "More than anything else, I'd like to be an old man with a good face, like Hitchcock or Picasso." Grabben, du har lyckats bättre än så.

Läs om fler ikoner