Serge Gainsbourg

Namn: Serge Gainsbourg, född Lucien Ginsburg
Vem är ikonen: Fransk sångare och kompositör.
Ålder: 90

Serge Gainsbourg

Fakta
Namn: Serge Gainsbourg, född Lucien Ginsburg
Vem är ikonen: Fransk sångare och kompositör.
Född: 1928-04-02
Död: 1991-03-02
Karriär: Har som musiker och kompositör provat de flesta genrer: jazz under 50-talet, pop på 60-talet, reggae på 70-talet och electronica och hip hop på 80-talet.

Få artister har som du gått från den ena sidan av stilskalan till den andra. I början av din karriär är du mycket korrekt klädd i välsittande kostymer, för att i slutet av 70-talet hamna på deken rejält. Plötsligt uppträder du på såväl scenen som i tv-soffor i stekar-uppknäppta skjortor, tredagarsstubb och en cigg i handen. Vi gillar det naturligtvis starkt.

Faktum är att ditt utseende blivit minst lika känt som dina erotiska låttexter. Lika starka som hyllningarna för din sköna klädstil är, lika många är påhoppen gällande ditt anlete. Själv tar du skriverierna med ro, och kommenterar de ivriga pennorna med orden: "Fulheten är överlägsen skönheten, den varar längre."

Och vi måste faktiskt stå bakom dig där. För vad är Bossons tämligen korta fläkt i poprymden jämfört med din för evigt inetsade karriär? Skönhet verkar inte alltid till ens fördel, något du är ett tydligt tecken på.

Du har en tendens att skapa kaos och rubriker vart du än vänder dig (dagens kvällstidningar hade älskat dig!). En gång bränner du en 500 francsedel i nationell franskt tv för att på ett pedagogiskt sätt förklara hur mycket du tvingas betala i skatt.

Men ditt kanske mest klassiska utspel är dock det i tv-programmet Champs-Elysées i april 1985, då du genom en engelsk tolk försöker förklara dina lustar för Whitney Huston som sitter i samma studio. Den chockade tolken översätter meningen med att du vill lära känna sångerskan bättre, varpå du plötsligt behärskar engelska och utropar: "You are not Reagan and I am not Gorbachev, so don't try it. I said I wönt to föck her" .

Du har gjort mer för låtgenren "översexuella budskap" än Bryan Adams någonsin lyckades med i Summer of '69. I Je t'aime, moi non plus som du framför tillsammans med Jane Birkin fullkomligt stönar hon fram textraderna, medan det är mer oklart om France Galls riktigt förstod Les Sucettes (slickepinnarna) dubbeltydighet.

Trots dina tveksamt rumsrena uttalanden och textrader anses du av många vara en av de viktigaste aktörerna i fransk musik under 1900-talet. Inget dåligt omdöme för en kille som egentligen bara vill ligga.

Vi gillar att du var fåfäng nog att byta namn inte mer än två gånger (endast första gången permanent dock). Redan innan du slår igenom byter du från Lucien Ginsburg till Serge Gainsbourg för att låta mindre judisk och mer fransk. Mot slutet av din karriär lägger du även till den mörkare pseudonymen Gainsbarre till ditt galleri – ungefär som Eminems alter ego Slim Shady.

Vi gillar att du ser ut som en blandning mellan Bruce Springsteen och Robert De Niro i klassikern Tjuren från Bronx.

Du har troligtvis gjort mer för att främja rökning än Marlboro Man lyckats med. Det är givetvis förkastligt, men gud vad väl de där cigaretterna klär dig.

Det är med tanke på ditt bespottade utseende inte illa att ha producerat en så vacker dotter som skådespelaren Charlotte Gainbourg. Bara det är en bedrift!

Du har gjort mer för att sätta Frankrike på kartan än Napoleon någonsin gjort. Inte nog med att du länge är landets i särklass största popkompositörer. Du omger dig även ständigt med skandalomsusade och uppseendeväckande vackra damer som Brigitte Bardot, France Gall, Jane Birkin och Francoise Hardy. Givetvis förenade du nytta med nöje genom att komponera till sångerskorna och på så sätt tjäna pengar på dina lustar.

Vi gillar din förkärlek för svarta, glänsande kostymer. Det får en liksom att glömma alla svinerier du utfört iklädd jeans och skjorta (vilket även en helt uppsjö vackra fransyskor verkar ha gjort).

Någon som inte varit lika förlåtande är reggaelegenden Bob Marley, som länge var ursinnig över att du fick hans fru Rita att sjunga snuskiga sångtexter.

Ett av de många tecknen på din storhet är att porten till din forna bostad på 5bis rue de Verneuil i Paris ännu 17 år efter din död är täckt med blommor och dikter till ditt minne.

Läs om fler ikoner