Steve McQueen

Namn: Terence Steven McQueen
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Ålder: 88

Steve McQueen

Fakta
Namn: Terence Steven McQueen
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Född: 1930-03-24
Död: 1980-11-07
Karriär: Arbetade som skogshuggare, oljefältsarbetare och strandgodssökare innan tv-debuten 1956. Var under 60- och 70-talet en av filmens populäraste och högst betalda stjärnor.

Du är den ledigt klädde mannen personifierad. Vare sig det handlar om att spela in en film i trenchcoat och vattenkammat eller glida omkring hemma i loafers och chinos, gör du det alltid föredömligt och med bravur.

Därför är det inte förvånande att du ofta är bäst klädd på golfbanan. Istället för hopplöst odaterade äppelknyckarbyxor och rutiga knästrumpor bär du byxor med pressveck, en finstickad jumper och ett par vita handskar nonchalant nedstoppade i ena framfickan. Medan andra ser ut att vara på väg till inspelningen av Golfresan II, ger du intrycket av att just ha lämnat herrklubben.

Du har inte bara inspirerat oss dödliga att klä oss bättre. När den anrika brittiska skjortmakaren Frank Rostron såg din skotskrutiga tredelade kostym med ljusblå skjorta och slips i filmen The Thomas Crown Affair bestämde han sig där och då för att bli skräddare.

Ingen har kunnat bära upp ett par minimala shorts som du utan att se ut som en aspirant för en 70-talsmusikal. Vi gillar speciellt dina marinblå med orangea sömmar från 1968.

Vi älskar att du aldrig sticker under stol med att anledningen till att du tackar ja till rollen i filmen Bullitt, är att få köra gasen i botten ned för San Fransiscos gator utan att drabbas av lagens långa arm. Respekt för män som lever ut sin passion.

Filmen leder också till att du sätter den svarta polotröjan på modekartan. Det tackar vi inte minst för dagar då vi helt oförklarligt och på stillöst tonårsvis drabbats av stora sugmärken på halsen.

Det var länge sedan vi lämnade fascinationen för cowbojsare och indianer bakom oss, men när vi ser bilder på dig iförd jeans och en sliten jeansskjorta kan vi inte undgå att innerst inne önska att någon ska skjuta oss med pilbåge bara för att för en sekund se lika västern-coola ut som du.

Även om västen på senare år har blivit en manlig motsvarighet till dokusåpatjejernas formlöst urringade tanktops, slog du en gång i tiden ett slag för det klassiska plagget. Inte minst i klassikern The Thomas Crown Affair visar du hur man bär upp plagget utan att se ut som en föråldrad revisor.

Genom din oklanderliga stil i filmen Le Mans från 1971 bidrar du i allra högsta grad till att göra motorsportinspirerade kläder till den tuffaste och mest tidlösa stilen. Att du har en Tag-Heur på armen i stora delar av filmen känns liksom bara logiskt.

Vi gillar att du alltid anländer till inspelningsplatserna på din mc. Det förstärker på något sätt din lediga men stilsäkra image.

Med din fingertoppskänsla prickar du in inte mindre än två av filmhistoriens mest stilsäkra karaktärer: Thomas Crown och Frank Bullitt. Hade en stilkatastrof som Woody Allen istället kammat hem kontrakten vågar vi inte ens tänka på hur modet sett ut i dag.

Vi gillar dig för din enkla inställning till livet, som inte minst följande citat vittnar om: "Skådespeleri är ett roligt liv. Och låt oss inse, det finns inget som slår den typen av brödföda".

Ingen har som du och möjligtvis en ung Elvis kommit undan med att ha skjortan uppknäppt ända ner till naveln. Det krävs sannerligen en äkta stilikon för att komma undan med ett sådant stilbrott.

Matroshattar brukar enbart vara godtagbart för unga pojkar under sex år, men när du drar på dig den vita mössan är till och med vi beredda att kasta loss.

Du är det främsta beviset på att en man faktiskt kan åldras med värdighet.

Läs om fler ikoner