Stig Bergling

Namn: Stig Svante Eugén Bergling, numera med efternamnet Sydholt
Vem är ikonen: Landsförrädare och spion.
Ålder: 81

Stig Bergling

Fakta
Namn: Stig Svante Eugén Bergling, numera med efternamnet Sydholt
Vem är ikonen: Landsförrädare och spion.
Född: 1937-03-01
Karriär: Landsförrädare, före detta polis och spion som arbetade för Sovjetunionen. Åkte fast och dömdes 1979, men lyckades rymma till dåvarande Sovjetunionen under en av sina permissioner 1987. Återvände till Sveriges 1994 och avtjänade ytterligare tre år av sitt straff innan han blev villkorligt frigiven. Bor idag på ett äldreboende i stockholmstrakten.

Vi blundar för att du sålde ut Sverige för en näve rubel och hyllar dig för att du gav spionmodet ett svenskt ansikte

1. Epitetet "landsförrädare" klingar så klart väldigt illa, men vilken man har någon gång drömt om att få jobba som spion? Synd bara att du sålde ut hela vårt kustförsvar till Sovjetunionen.

2. Dina år på flykt i Sovjetunion har satt sina stilmässiga spår och du rör dig ogärna ute på stan utan din trench coat – som funkar både till vardag och fest. Eller Gulag och Kreml, om man så vill.

3. Aktuellt och Rapport visade reglebundet upp misstänkta snap shots på dig under din flykt, men din närvaro på suddiga spionbilder från andra landsförrädares begravningar ledde aldrig till något gripande – däremot ett habegär efter lika coola pilotglasögon som du bar.

4. På topp-tre listan över saker som alla män drömmer om att göra, så har du lyckats avverka två: Leva som James Bond samt göra en Prison Break, även om sistnämnda varken innefattade hög fängelsemur eller tunnelgrävande – däremot en lätt joggingtur utklädd till löpare. Kvar på listan: älskog med siamasiska tvillingar.

5. I Jan Guillous roman Fiendes fiende blir du mördad av agent Carl Hamilton och påstås dessutom ha tagit livet av din fru – inte fullt så klädsam fakta som du först efter att ha avslutat din landsflykt kan bestrida. Men av Jan Guillou kräver du bara en sak (från Hall-fängelset): ett dedicerat exempel av boken.

Läs om fler ikoner