Sven-Bertil Taube

Namn: Sven-Bertil Gunnar Evert Taube
Vem är ikonen: Svensk sångare och skådespelare.
Ålder: 83

Sven-Bertil Taube

Fakta
Namn: Sven-Bertil Gunnar Evert Taube
Vem är ikonen: Svensk sångare och skådespelare.
Född: 1934-11-24
Karriär: Skivdebuterade 20-åring och utkom sex år senare med nytolkningar av Bellman. Gick Dramatens elevskola 1959-1962 och har sedan dess växlat mellan att vara artist och skådespelare. Fick en guldbagge för rollen som slusken Ralf i Richard Hoberts ”Händerna” (1994).

1. Du är inte bara Sveriges vassaste manliga skådis, utan även bäst i landet på att puffa upp scarfen så där snyggt i halsen. Många har försökt ta efter – ingen har lyckats.

2. Anledningen till att scarfen alltid ser oklanderlig ut är att du bara använder dig av breda varianter från Hermès. Och dubbelt siden ska det vara. Då ligger scarfen kvar som den är vikt och fladdrar inte runt och ser billig ut.

3. Din medverkan i seniordokusåpan "Stjärnorna på slottet" gjorde Börje Ahlstedt så nervös att han i ren panik shoppade upp hela gaget på nya kläder för att kunna matcha dina klubbkavajer.

4. När du för ett par decennier sedan blev vald till Sveriges bäst klädde man av Vecko-Journalen hade du inget exklusivt att ha på dig på bilderna eftersom du jobbade på Dramaten och var fattig som en lus. Men det löste du genom att låna en kavaj från en affär tvärs över gatan. Sedan fick du köpa den till rabatterat pris – och den hängde med fram till för bara några år sedan. Då slängde din fru bort den.

5. Din pappa Evert brukade flanera på Stockholms gator iklädd basker och halsduk. Efter andra världskrigets slut bar du också denna huvudbonad för att betona ditt franska intresse och för att markera att du var konstnärligt lagd och tog avstånd från kriget.

6. Din mamma Astri sa en gång att "mode är ingenting man följer – det gör man". Och det har varit din ledstjärna sedan dess. Trender kommer och går, men det betyder inte att du följer dem.

7. London är din hemstad sedan 33 år tillbaka. Du trivs bra med de trevliga engelsmännen, men tycker att de kunde klä sig lite bättre. Även om du i grunden anser att klädsel är den resandes ensak så undrar du varför somliga i hemkvarteren i Chelsea excellerar i att se ut som sophögar.

8. Att sätta på sig en träningsoverall när du stiger innanför tröskeln till bostaden är det inte tal om. Det skulle aldrig komma på fråga. I stället blir det khakibyxor, skjorta och tröja.

9. Skjortor och byxor handlar du gärna på klassiska Brooks Brothers i New York. Och du är i gott sällskap. Även John F Kennedy brukade shoppa loss där.

10. Din stil har bestått sedan sena tonåren då du fick, som du uttrycker saken, kämpa som fan för att få ihop pengar till din första blazer. Utsvängda byxor, stora fredsmärken och andra övergående trender var aldrig något för dig.

11. Grundgarderoben består i dag av en grå kostym, en blå klubblazer, några grå byxor (flanell på vintern, tunnare material på sommaren), ljusbeiga khakibyxor och smala jeans.

12. För länge sedan insåg du värdet i att satsa på kvalité. Det är orsaken till att en stor del av utbudet i din garderob inhandlades redan för 30 år sedan. Precis som pappa Evert har du valt att satsa på en liten garderob – men med klassiska plagg som håller.

13. Du brukar matcha din klubblazer med en näsduk i kavajfickan. Antingen stoppar du ner den lite prudentligt rakt av eller så slår du upp spetsarna så att de lutar uppåt mot axeln.

14. När du var i New York för att gå på möten tillsammans med legendariske dirigenten Ulf Björlin upplyste du honom om att kostym är ett måste när man ska träffa symfoniorkestrar i The Big Apple. Därför gick ni till Brooks Brothers och handlade. Han frågade om det var USA:s motsvarighet till Livrustkammaren eftersom stället i hans ögon var så gammalmodigt – men du gav dig inte.

15. När "The new look" slog igenom i slutet på 40-talet blev stora skjortkragar populära. Du hade då inte råd att göra en sådan investering, men löste detta genom att vika kragarna på en vanlig skjorta och sedan be mamma Astri göra en insats med symaskinen.

16. När du fick en blå cheviotkostym, din första, så var det arvegods från en kommendör i flottan. Eftersom militärassociationer var det fulaste som fanns under efterkrigstiden var revärerna bortsprättade. Men det blev ändå en liten skugga, som du under skoldanserna försökte dölja genom att ha armarna strategiskt placerade.

17. För 30-35 år sedan köpte du en smal guldklocka som kostade 4 000 kronor – en rejäl investering på den tiden. Klockan har du kvar än i dag och den brukar du använda när du står på scenen.

18. Som ung student gick du på bio emellanåt och fascinerades av Gary Coopers snygga kavajer. En sådan investering hade du inte råd med då, men när du var i New York 1954 slog du till direkt.

19. I filmen "Örnen har landat" från 1976 spelade du mot Hollywoodstjärnorna Michael Caine och Donald Sutherland. Rollen som kapten von Neustadt var minst sagt stereotyp, men din nazi-mössa satt otroligt snyggt.

20. När din äldste son Jesper var tonåring tyckte han att din stil var så pinsamt gammelmodig att du fick gå ett par meter bakom honom på stan. Men du tog det med ro eftersom du visste att han några år senare skulle vilja låna dina snygga kavajer. Och du fick helt rätt.

21. Inte ens när du hade peruk och rappade i tv tillsammans med Just D tappade du stilen. Det kan, även om du möjligen inte inser detta själv, vara din största bedrift någonsin.

Läs om fler ikoner