Thommy Berggren

Namn: Tommy William Berggren
Vem är ikonen: Svensk skådespelare och regissör.
Ålder: 80

Thommy Berggren

Fakta
Namn: Tommy William Berggren
Vem är ikonen: Svensk skådespelare och regissör.
Född: 1937-08-12
Karriär: Debuterade som skådespelare som 17-åring och medverkade under 60-talet i Bo Widerbergs mest kritikerrosade filmer. Räknas i dag som en av Sveriges främsta skådespelare, och är numera mest verksam som regissör.

Att du blev en av de största kanske inte är så konstigt, med tanke på din pappas peppande tal under din barndom: "Om du blir skådespelare, så spela jävlar anamma bättre än alla andra."

Redan som åttaåring inser du värdet av dina skådespelartalanger. För fem öre föreställningen återberättar du nämligen den senast sedda biofilmen för kvarterets ungar, komplett med pistolskott och hästskoklapper. Pengarna du tjänar lägger du på nya biobiljetter, och har snart skapat en liten biorörelse i Masthugget i Göteborg.

När du är 13 år köper du en duffel och cigarr för att visa en tjej att du är en konstnärssjäl. Tyvärr stoppar ett par äldre killar en halv blomsterrabatt i huvan, varpå du bannar dig själv att du skulle skaffa konstnärssjäl just den här veckan.

Du har alltid sett till att realisera dina drömmar. Fjorton år gammal sticker du själv över till USA för att få uppleva jazzen på plats. Besöket leder till att du träffar den legendariske saxofonisten Charlie Parker och får honom att bli din personliga ciceron i en skivbutik (där han avråder dig från att köpa alla skivor som han inte själv medverkar på).

Du är känd för att vara kompromisslös i ditt arbete. Baksidan av det myntet är att flera av dina föreställningar du deltagit i aldrig gått till premiär.

Du har till och med kört över självaste Ingmar Bergman när han velat styra dig för mycket i dina rolltolkningar.

Trots att du själv var omtyckt av Ingmar Bergman fanns det bara en Ingmar för dig – Ingo Johansson. Respekt för att du hellre hänger med en skön boxare än förbättrar dina chanser för en roll i nästa Bergmanfilm. Det tyder på en sund inställning till livet.

Din kompromisslöshet innefattar även din fåfänga sida. När Bergman vill att du ska spela i filmen Tystnaden tackar du artigt men bestämt nej när du hör att rollen kräver att du stubbar håret.

Redan tidigt gav du tangorabatten ett ansikte.

Sedan du under 60-talet medverkade i några av Bo Widerbergs mest kritikerrosade filmer har du ansetts vara en av Sveriges mest framträdande skådespelare. Inte illa att ligga på topp i närmare ett halvt sekel.

Och du är verkligen en övertygande skådespelare. När Bo Widerberg ser dig i debutfilm Pärlemor, där du ligger på en säng med en bok på magen, är regissörens enda kommentar: "Jag har aldrig sett nån som ligger så jävla bra, så man tror på det!"

Kanske är det därför ödmjukhet aldrig riktigt har varit din grej. Det visar inte minst citatet: "Jag har jobbat med hela Sveriges skådespelarelit i tre pjäser. Tre. Andra regissörer skulle vara glada om de fick två, tre av de skådisarna under hela sin karriär."

Du har regisserat Dramatens största succé genom tiderna: Fröken Julie. Helt i sin ordning, tycker du.

Att du har en tendens att vara ihärdig i jakten på dina drömroller vet inte minst regissören Bo Widerberg, som sedan länge haft en färdigskriven thriller i sin byrålåda. När du fick barn skickade du ett kort på nytillskottet med texten "För övrigt har pojken inget emot om pappa försvinner ett tag för att göra Rött och svart."

I källaren i ditt hus på Djurgården i Stockholm har du en regissörsstol med ditt efternamn på som arbetsstol. Vi är inte förvånade.

På senare år har du anammat den klassisk kulturarbetarstilen med svart polo, kavaj och enfärgad halsduk. Du är en förebild för dagens trashiga sneakergneration.

Du älskar att berätta historier som visar på din egen förträfflighet – en färdighet som få behärskar. Själv gör du det givetvis strålande.

Vi gillar att du är old school och fortfarande använder ord som "grabben", "rackare" och "barm".

Och att du kastar sten på rutor snarare än ringer på dörrklockan när du besöker folk.

Som en sann underhållare har du alltid insett värdet av att umgås med underhållande människor. Kanske är det därför inte alltför förvånande att du är buksvåger med den forna Roxy Music-sångaren Bryan Ferry.

Du erkänner villigt att en av de stora fördelarna med att hålla på med film är att man får se så mycket av världen. Den ärligheten klär dig.

Läs om fler ikoner