Truman Capote

Namn: Truman Streckfus Persons
Vem är ikonen: Amerikansk författare och journalist.
Ålder: 93

Truman Capote

Fakta
Namn: Truman Streckfus Persons
Vem är ikonen: Amerikansk författare och journalist.
Född: 1924-09-30
Död: 1984-08-25
Karriär: Skrev bland annat Breakfast at Tiffany’s, In cold blood och A christmas memory. Anses vara en av de främsta amerikanska författarna och stilisterna.

Bara att heta Truman Capote är coolt. Men du kunde också ha behållit ditt födelsenamn och fortfarande varit lika cool: Truman Streckfus Persons. Streckfus!

Intelligens är elegant, på en IQ-test när du sökte skola hade du 215. Mycket elegant.

Att skriva lockade dig tidigt, som tonåring fick du jobb på New Yorker som alltiallo. Men du klädde dig aldrig som någon springpojke, din stil var excentrisk redan från start, inte minst för den där capen du hade när du svepte runt i korridorerna.

Det var också under den här tiden du började göra succé på diverse sociala tillställningar. Alla ville vara nära den där lovande författartalangen med sin ljusa röst som kunde liva upp vilket party som helst med skarpa och smarta repliker.

Din t-shirtgarderob under 1940-talet är imponerande. Fanns de redan då? På vissa bilder ser det ut som om du är på väg till ett indiepopkonvent på Emmabodafestivalen 2004.

Men förmodligen var du på väg ut till ditt nya hem på Long Island, en perfekt miljö för att gå omkring i t-shirt, eller i de luftiga strandkläder som vita bomullsbrallor, skjorta och seglarskor du också gärna valde.

Trots att du ofta gick hem i stora sällskap och skaffade många kända vänner så är det lite lustigt att det samtidigt pratades om att du hittade på mycket av det. Du beskrev Greta Garbo som en av dina bästa vänner, men ni träffades aldrig. Många hade också svårt att tro på att du kände både John F Kennedy och Robert F Kennedy – samt deras mördare, Lee Harvey Oswald och Sirhan Sirhan. Men det är en bra story.

Kanske hade berömmelsen stigit dig åt huvudet, det här citatet talar möjligen för det: "Det har aldrig funnits nån som mig och när jag är död kommer det inte att komma nån som ens liknar mig."

Och omdömen från andra blev efter hand i stil med: "Han vill bli omtyckt, men han har en alligators värme."

Det fick bland andra författarkollegan Jack Kerouac smaka på: "Kerouacs work isn't writing, it's typing."

Liksom Mick Jagger: "Han rör sig som en parodi på en tjej i en paradorkester och Fred Astaire."

Men i dina böcker var du fantastisk och tog ofta de udda figurernas parti, kanske för att du själv var en av få öppet homosexuella på den tiden.

På 1960-talet blev din klädstil mer konservativ, men aldrig oelegant. Nu handlade det mycket om hattar, halsdukar och polotröjor.

Nu kom också din största framgång, boken In cold blood. För att fira ordnade du tidernas maskeradbal med gästar som Norman Mailer, Candice Bergen, Frank Sinatra och Mia Farrow. Balen var så ovanlig och gästerna så prominenta att New York Times tryckte gästlistan på tidningens förstasida.

Det sägs att de 540 på gästlistan blev dina vänner för livet, men att du gjorde dig 15 000 ovänner genom att inte bjuda dem.

Filmen Capote handlar om arbetet med In cold blood, Philip Seymour Hoffman gör dig stor rättvisa både i klädstil och i röstläge. Frågan är om inte också Jonas Gardell skulle ha kunnat göra det lika bra, det finns en viss porträttlikhet mellan er.

Ett tiotal år senare hade du också hittat nya vänner. Andy Warhol, Jerry Hall, Liza Minelli och de andra som drev på i New Yorks nöjesliv älskade att få hänga med en legendarisk författare. Studio 54 blev som ett andra hem för er.

Det sägs också att du och Andy var hemligt förlovade i tio år, i stället för ringar lär ni ha utbytt nakenbilder med varandra.

Ett missbruk av sprit och tabletter gjorde att du åldrades fort. Men en grej kan man lära sig av din gubblook: även om håret glesnar på hjässan så är det fortfarande ett bra alternativ att behålla lite av längden och kamma sig i stället för att bara raka av det.

Ernest Hemingway var aldrig en av dina största fans. Men du trodde dig ha genomskådat hans kritik mot dig, din stil och att du hängde på Studio 54 trots din ålder: "I hemlighet är jag flera av de grejer som den hårige skulle vilja vara."

Läs om fler ikoner