William S. Burroughs

Namn: William S. Burroughs
Vem är ikonen: Amerikansk författare och journalist.
Ålder: 104

William S. Burroughs

Fakta
Namn: William S. Burroughs
Vem är ikonen: Amerikansk författare och journalist.
Född: 1914-02-05
Död: 1997-08-02
Karriär: Amerikansk författare, räknas som en av skaparna av den så kallade beatnik-litteraturen. Mest känd för sin hallucinatoriska kultroman Naked Lunch och den självbiografiska Junky. Aktuell som tidernas mest välklädde vapengalning.

Vapen, cannabisodlingar och chesterfield-rockar. King älskar stilikonen som rånade alkoholister och sköt sin fru.

Upprörd uppsyn, rustika handeldvapen, bäcksvarta mästerverk och Freddie Kreuger-hållning. Vi älskar ditt sätt att matcha din person med den engelska stilens A och O: mörka tredelade kostymer, rejäla Chesterfield-rockar, hattar och oklanderliga kostymer.

Som den paradoxala man du var, gick du från Harvardstudier till att finansiera ett växande drogmissbruk genom att råna alkoholister i New Yorks tunnelbana. På King gläds vi åt din goda vilja att byta bana och bli jordbrukare – trots att du till författarvännen Allen Ginsberg skrev: "livet som bonde gör mig mer kriminell än någonsin."

"I guess it's time for our William Tell act" sa du när din fru ställt ett glas på sitt huvud. Sedan avfyrade du din Star .380-pistol i rikting mot glaset och träffade – rätt i hennes panna. På King förlåter vi dig för fyllegrejen, hennes död fick ju dig att börja skriva och bli en av 1900-talets kanske inte muntraste, men mest betydande, författare.

2008 års trend: personliga detaljer som krydda på en sparsmakad outfit. Detta hajade du redan på 30-talet – basplaggen matchade du med det du älskade mest: skjutvapen. Stora, små, välsmorda, pålitliga. Och aldrig poserade du framför en kamera utan accessoarerna som du älskade så girigt.

I dina tidiga skolår beskrevs du som "ganska klipsk men med ett onormalt intresse för det morbida". Lägg därtill din kärlek till allehanda narkotikaklassade substanser, vetenskap och mytologi – och vi förstår hur du blev skapare av en egen litterär genre.

Läs om fler ikoner