Winston Churchill

Namn: Sir Winston Leonard Spencer (släkt med prinsessan Dianas familj Spencer)
Vem är ikonen: Brittisk politiker, författare och officer.
Ålder: 143

Winston Churchill

Fakta
Namn: Sir Winston Leonard Spencer (släkt med prinsessan Dianas familj Spencer)
Vem är ikonen: Brittisk politiker, författare och officer.
Född: 1874-11-30
Död: 1965-01-24
Karriär: Churchill inledde sin karriär som officer och krigskorrespondent. Han var därefter ledamot av det brittiska underhuset 1900-1964 där han representerade det Konservativa partiet, med undantag för perioden 1904-1924 då han var medlem av det Liberala partiet. Han var brittisk premiärminister 1940-45 och 1951-55 samt erhöll nobelpriset i litteratur 1953.

Ingen annan i historien har lyckats uttrycka sig så bra som du. Ett exempel på din lysande talekonst är när de brittiska styrkorna har besegrat Nazityskland vid slaget vid El-Alamein i Egypten 1942, och du yttrar det numera klassiska citatet: "Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är kanske slutet på början."

Ditt absolut mest hyllade citat är det du droppar efter andra världskriget slut: "Aldrig har så många haft så mycket att tacka så få för."

Ett annat, kanske mindre hyllat citat, är när du beskriver frihetsledaren Mahatma Gandi som en "halvnaken fakir".

Många som gör så kallad politisk karriär harvar i någon dammig källare på ett departement innan de kommer upp i offentlighetens ljus. Det struntade du i, och går istället direkt på ministerposterna. Under din tid vid makten hinner du avverka posten som handelsminister, inrikesminister, marinminister, minister för krigsmaterial, krigsminister och kolonialminister innan du blir premiärminister i inte mindre än två omgångar.

För att skapa en igenkänningsfaktor bland massorna ser du tidigt till att skaffa dig en gedigen hattkollektion, att aldrig gå ut utan fluga samt att ständigt ha en cigarr i mungipan. Givetvis är det ett genidrag: i dag är det få förutom Charlie Chaplin som är så stark förknippad med sin hatt som du är.

Genom genidraget med hattarna får du givetvis utlopp för ett av dina många intressen: att samla på hattar, gärna av militär art. Din favorit är en ljus Stetsonhatt av cowboykaraktär.

Liksom bland andra Ronald Reagan, Peter Sellers och den italienska stilikonen Gianni Agnelli låter du sy upp sina kostymer på H Huntsman & Sons på anrika Savile Row i London. Classy.

Att lyckas med en strålande karriär är imponerande. Att lyckas med tre är snudd på omänskligt. Förutom din framträdande roll under andra världskriget är du även konstnär och författare, som ger dig ett nobelpris i litteratur 1953.

Ett av dina mindre smickrande kännetecken är som storkonsument av alkohol. Trots det klarar du utan problem av att sköta arbetet. Vid ett tillfälle kommenterar du detta med orden: "Jag har fått ut mer av alkohol än vad alkohol har tagit ut av mig", vilket bara kan understrykas med att du blev 91 år gammal.

Trots omvärldens mer eller mindre välsinnade kommentarer om ditt drickande står du som den livsnjutare du är alltid på dig. Och med tanke på din välformulerade tunga kan replikerna bli sylvassa, som när kollegan Bess Braddock anklagar dig för att vara full: "Och du är väldigt ful, men i morgon kommer jag att vara nykter."

Din nerv för livsnjutning märks även på att din främsta pokerpolare är den amerikanske presidenten Harry Truman. Inget dålig sällskap!

Å andra sidan var du van att umgås med celebriteter – varje tisdag under hela andra världskriget åt du lunch med kung George VI.

Förkärleken till din favoritdryck champagne, som du anser ska vara "kall, torr och gratis", gör att du blir champagnehuset Pol Rogers främsta kund genom tiderna. 1984 hedrar huset dig genom att namnge sin prestigechampagne till "Cuvée Sir Winston Churchill". Minst lika imponerande som att få slut på ett världskrig.

Medan nutida målare får ångest över att behöva klämma fram ett konstverk vartannat år, arbetar du som på alla andra områden i ditt liv på högvarv. När du dör 1965 lämnar du efter dig inte mindre än 500 tavlor. Inte illa.

Vi älskar också meningsutbytet som sker mellan dig och Lady Astor: "Winston, om jag var din fru skulle jag sätta gift i ditt kaffe." "Nancy, om jag var din man skulle jag dricka det."

Det är inte många som blir förärade titeln "amerikansk hedersmedborgare". Men att just du blir tilldelad titeln 1963 av dåvarande president John F Kenndy förvånar oss inte ett dugg.

Istället för att som många andra se en defekt som ett nederlag och något som måste döljas, gör du oförmågan att uttala bokstaven "S" till en tillgång. Det tyder på både smartness och positivt tänkande.

Till skillnad från Fidel Castro, som anser att finare cigarrmärken stod för "dekadent kapitalism", är du en sann förespråkare för den goda röken. Så när en doktor av hälsoskäl förbjuder dig att röka fler cigarrer, slutar du helt enkelt att gå till läkare i fortsättningen.

Du har kläckt många bra citat genom åren, men vår favorit är nog ändå: "Sparande är en väldigt god sak. Särskilt när ens föräldrar gjort det åt en."

Precis som champagnehuset Pol Rogers namnger även det kubanskt cigarrmärket Romeo y Julieta en internationell klassiker efter dig. Sedan ditt besök i Havanna finns därför den mediumfylliga cigarren Romeo y Julieta Churchill.

Till skillnad från många andra politiker har du alltid uttryckt dig väldigt enkelt och självklart om omvärlden. Det visar inte minst citatet: "En krigsfånge är en man som försökt att döda dig och misslyckats, och som sedan ber att du inte ska ha ihjäl honom." Tänk om fler statsmän kunde tala ur skägget på samma sätt – så mycket enklare tillvaron skulle bli.

Läs om fler ikoner