Audemars Piguet

Kategorier: Accessoarer

Audemars Piguet

Fakta
Märke: Audemars Piguet
Upplev mer på internet: Audemars Piguet
Kategorier: Accessoarer

De flesta tänker nog osökt åttakantigt när man hör namnet Audemars Piguet, men det finns mycket mer att upptäcka i denna del av urmakeriets "heliga treenighet".

Företagets historia börjar 1875, när de två unga urmakarna Jules-Louis Audemars och Edward-Auguste Piguet startade sitt gemensamma företag i Le Brassus och de delade upp verksamheten så att Jules-Louis Audemars hade hand om teknik och produktion, och Edward-Auguste Piguet var ansvarig för marknadsföring och försäljning. Man satsade tidigt på högsta möjliga kvalitet med all tillverkning i den egna fabriken, vilket innebar att man visserligen inte producerade speciellt många klockor (runt tvåhundra om året) men skapade sig ett utmärkt rykte och stor kunskap inom flera av den höga skolans adelsmärken som komplikationer och miniatyrisering, något som fick till följd att man bland annat kunde presentera världens minsta repeater 1920, och i mitten av nittonhundratalet släpptes flera rekordtunna urverk och klockor, ofta utvecklade i samarbete med Jaeger-LeCoultre.

1972 släpptes den modell som blivit i det närmaste signifikativ för märket, och företagets riktiga ikon och kassakossa; den av Gerald Genta designade Royal Oak, formad som en skeppsventil och världens första lyxsportklocka i stål. Klockan lanserades med en aggressiv och stöddig marknadsföring och såldes dyrare än märkets kostymklockor i guld, vilket lönade sig – idag står modellen för mer än hälften av företagets försäljning. 1993 lanserades den sportigare, större och mer uppseendeväckande kronografvarianten Offshore, som med gummi i band och knappar föregick den kommande trenden lyxiga oversizeklockor med gummiband. Idag finns både den "klassiska" Royal Oaken och Offshore i en mängd varianter från avskalade (som den lövtunna klassikern "Jumbo") till uppseendeväckade och komplicerade. De senaste åren har AP blivit kändis- och inte minst hiphopvärldens gullegris, och finns med i massor av raptexter, Entourageavsnitt och promobilder – ett exempel är Steve Angello i Swedish House Mafia som är en erkänd AP-entusiast.

Audemars Piguet

Det finns tyvärr inga artiklar