Breitling

Kategorier: Accessoarer

Breitling

Fakta
Märke: Breitling
Upplev mer på internet: Breitling
Kategorier: Accessoarer

Inget klockmärke är så intimt förknippat med flygning, såväl civil som militär, som Breitling och få klockmärken är samtidigt så polariserande i sin framtoning, design och attityd.

Léon Breitling startade sitt urmakeri 1884 och tidigt inriktades man mot tidtagarur, kronografer och instrumentur för bl.a. flygning. Under flygets pionjärdagar under tidigt femtiotal var Breitling redan aktiva i branschen och tillsammans med intresseorganisationen AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association) designades modellen Navitimer som släpptes 1952. Navitimer var och är en kronograf som kombinerar de vanliga tidtagningsfunktionerna med möjligheten att göra beräkningar med vridbara skalor konstruerade av matematikern Marcel Robert, vilket visade sig vara mycket värdefullt för piloter. Hur mycket Navitimer betydde för piloter var tydligt när astronauten Scott Carpenter, som hade varit flygare i Koreakriget, valde att använda en specialgjord Navitimer med 24h-visning under sin rymdfärd den 24:e maj 1962.

Under slutet av sextiotalet var Breitling tillsammans med bl.a. Heuer delaktiga i framtagningen av världens första automatiska kronografverk, och Navitimer och den nya modellen Chrono-Matic lanserades med sin karakteristiska layout med kronan på klockans vänster- och kronografknapparna på högersidan. Trots nyheten och ett en hård kamp gick Breitling som många andra under i sjuttiotalets quartzkris, men köptes av den flygintresserade affärsmannen Ernest Schneider som startade om verksamheten genom att lansera en linje pilotklockor med digital och analog visning, återupplivade Navitimer och inte minst designade det sena åttio- och tidiga nittiotalets trendklocka Chronomat. I mitten av nittiotalet kom en annan av märkets ikonmodeller, den professionella pilotklockan Emergency som innehåller en liten nödsändare med trådantenn, huvudsakligen avsedd för störtade piloter. I en nödsituation (och bara en nödsituation...) kan sändaren aktiveras, en signal skickas och andra flygplan kan bestämma ens position, varpå en räddningshelikopter skickas ut. Klockan har länge varit standardutrustning i många flygvapen (bland annat det svenska) och enligt uppgift räddat livet på ett gäng piloter.

Breitling tillhör en mycket sällsynt skara klocktillverkare som är helt fristående (mao inte ingår i någon koncern), och steg i riktning mot ännu större självständighet är framtagningen av ett huseget kronografverk som presenterades under 2009. Detta är, precis som alla klockor från Breitling, kronometercertifierat för dokumenterad precision. Designen är typiskt Breitlingmacho, stor och blank med mycket tydlig och maskulin formgivning – något som många förkastar men andra fullkomligt älskar.

Breitling