Brioni

Visste du att: Brioni, som har fått sitt namn efter ögruppen med samma namn i Adriatiska havet, klär sedan 1995 bland andra Pierce Brosnan i rollen som James Bond.

Brioni

Fakta
Märke: Brioni
Visste du att: Brioni, som har fått sitt namn efter ögruppen med samma namn i Adriatiska havet, klär sedan 1995 bland andra Pierce Brosnan i rollen som James Bond.
Upplev mer på internet: www.brioni.it
Upplev mer i Sverige: Götrich, Mäster Samuelsgatan 3, Stockholm, 08-611 23 05
Upplev mer utomlands: Brioni, Via Gesu 3, Milano, 0039 (0)2 763 900 86

Italienska Brioni är en av de viktigaste milstolparna i det permanenta herrmodets historia. Skräddarfirman med de exklusiva handsydda plaggen snodde efter andra världskriget så gott som all uppmärksamhet från Londons Savile Row, som dittills hade styrt herrmodet nästan enväldigt.

Med mer färger, lättare tyger och något ledigare passformer blev Brioni det första modehuset som arrangerade en modevisning för män. Den omdanande händelsen ägde rum 1952 i Palazzo Pitti i Florens, sju år efter det att företaget öppnat en butik i Rom och grundats av skräddaren Nazareno Fonticoli och affärsmannen Gaetano Savini.

När Brioni 1955 tog New Yorks catwalk i besittning blev entusiasmen stor även på andra sidan Atlanten och den positiva responsen från modepressen lät inte vänta på sig. Brioni blev snabbt populärt inte bara genom skriverierna utan även genom de många kända skådespelarna som i samband med inspelningar i Cinecittàstudiorna besökte skrädderiet på Via Barberini i Rom. Den stora efterfrågan gjorde att Brioni öppnade en filial där skräddare i en fabrik sydde kostymernas 150 moment och 3000 stygn till 90 procent för hand. Så gör man än idag. Dagens sortiment har långt ifrån samma höga modegrad som i början av 1950-talet, men den makalösa kvaliteten och strävan efter att tillmötesgå kundernas alla tänkbara önskemål har man inte gjort avkall på – något som kan stärka motivationen vid nästa löneförhandling för dem vars lön inte baseras på något av Skandias bonusprogram.

Brioni

Det finns tyvärr inga artiklar