Brooks Brothers

Visste du att: När president Lincoln mördades 1865 bar han en Brooks Brothers-rock med den passande brodyren »One Country One Destiny«.

Brooks Brothers

Fakta
Märke: Brooks Brothers
Visste du att: När president Lincoln mördades 1865 bar han en Brooks Brothers-rock med den passande brodyren »One Country One Destiny«.
Upplev mer på internet: www.brooksbrothers.com
Upplev mer utomlands: Brooks Brothers Store, 666 Fifth Avenue, New York, 001 212 682 88 00

Få företag i modevärldens USA har agerat inspirationskälla, sneglats på och blivit så hårt kopierat som amerikanska Brooks Brothers. Företaget, som grundades 1850, började sin verksamhet med en rad egna butiker på Manhattan i New York och satte tidigt mallen för det som skulle bli dagens "american classics". Man var till exempel först med bomullskvaliteten seersucker och button-downkragen (1896). Klubbslipsen, shetlandströjan och argylestrumporna introducerade man på den amerikanska marknaden efter lystna blickar mot föregångslandet Storbritannien.

Framgångarna beror med största sannolikhet inte bara på klassikerna, på deras tilltalande design och uppskattade kvalitet, utan till viss del även på en rad blytungt stilmedvetna skådespelare och politiker som varit flitiga stammisar genom åren. Något som företaget inte heller har varit sena att dra nytta av i sin marknadsföring.

Med en hertig av Windsor som avgudade deras morgonrockar, en John F. Kennedy som i princip bodde i märkets tvåknäppta kostymer, och en Marc Jacobs som säger att Brooks Brothers är hans favoritbutik, har det varit svårt att inte synas i rätt sammanhang i den tillvaro där det förutom sirapen konsumeras kändishysteri till frukostpannkakorna. Och med den nya kollektionen Black Fleece, som lanserades hösten 2007, knyter man till sig nästa generation modemedvetna.

Brooks Brothers