Bulgari

Kategorier: Accessoarer

Bulgari

Fakta
Märke: Bulgari
Upplev mer på internet: Bulgari
Kategorier: Accessoarer

Bulgari är ett märke man alldeles för sällan ser i Sverige; det är lite glidigare, lite chicare och inte minst lite mer uppenbart än vad den svenska marknaden generellt sett köper. Runt medelhavet är det däremot klart 1881 kom den grekiske guldsmeden Sotirios Voulgaris till Rom och bytte sitt efternamn till det mer italienskklingande Bulgari. Tre år senare startade han sin egna firma, och blev snabbt känd för kombinationen av klassisk grekisk och romersk formgivning (eller grekisk-romersk stil, som brottaren skulle sagt) som lockade rika och berömda till butiken på via dei Condotti för att handla de karakteristiska smyckena.

Bulgari tillverkade tidigt klockor, men då framförallt för damer. Den riktiga succén på herrsidan väntade på sig ända till man kontrakterade stjärndesignern Gerald Genta i mitten av sjuttiotalet för att ta fram en klocka för Bulgari, och det blev en mycket liten upplaga av en lyxig digitalklocka som skänktes till märkets mest uppskattade kunder. Formen kom tillbaka i serieproduktion 1977, och var lika enkel som slående; en rund klocka med bred platt glasring där märket stod tydligt graverat två gånger, därav namnet Bvlgari-Bvlgari. Succén var total, och många derivat på den klassiska designen har gjorts efteråt – både i form av dykaruret Scuba, den superlätta Aluminium med sitt karakteristiska ledade gummiarmband och den modell som så att säga ersatt Bvlgari-Bvlgari, serien Diagono som numera innehåller alla varianter på den klassiska Genta-designen.

På tal om Genta är det numera Bulgari som äger varumärket Gerald Genta precis som man äger Daniel Roth, vilket innebär att man har två av de intressantaste formgivarna från det sena nittonhundratalets arv i sin ägo. Märkena har fått varsin underlinje i Bulgarisortimentet, och med Gentamodellen Octo fick man utmärkelsen "Watch of the year 2010"

Bulgari

Det finns tyvärr inga artiklar