Burberry

Visste du att: »Prorsum« är latin och betyder framåt – den riktning i vilken Bailey lyckats ta Burberry sedan hans start i företaget år 2001.

Burberry

Fakta
Märke: Burberry
Visste du att: »Prorsum« är latin och betyder framåt – den riktning i vilken Bailey lyckats ta Burberry sedan hans start i företaget år 2001.
Upplev mer på internet: www.burberry.com
Upplev mer i Sverige: Nathalie Schuterman, Birger Jarlsgatan 5.
Upplev mer utomlands: Burberry, 21–23 New Bond Street, London, 0044 (0)20 783 952 22

Thomas Burberry var mannen som såg till att engelsmännen fick rockar som kunde hålla dem torra när det regnade – och det med ett tyg som var både slitstarkt och kunde andas. Rockarnas vatten- och vindavvisande väv, som Burberry tog patent på, kallade han för gabardin. Trenchcoaten, som plagget senare kom att kallas (efter att ha burits av cirka en halv miljon stridande i första världskrigets skyttegravar), är idag ett lika säkert kännetecken för märket Burberry som The Housecheck – rutmönstret som genom åren blivit synonymt med det klassiska brittiska livsstilsmodet.

Efter att ha småslumrat i facket "överpräktig tråkmåns" i ett antal år började det åter hända saker för Burberry under 1990-talets sista år (det äkta Burberryparet var under stora delar av 1980- och 90-talet så torrt att det självantände även när det regnade på deras trenchcoats och paraplyer).

Med de tre lablarna Thomas Burberry (klassiskt), London (dressat) och Prorsum (högst modegrad) är märket så hett att det inte bara bärs av artisteliten världen över utan dessutom omskrivs i deras låtar (exempelvis Jay-Z:s Bonnie & Clyde). Även om märket kom på ett återbesök som hette duga under millenniets första år och The Housecheck i och med det flitigt masskopierades, måste dagens succé tillskrivas designergeniet tillika Donna Karan- och Gucciföredettingen Christopher Bailey.

Burberry