Cartier

Kategorier: Accessoarer

Cartier

Fakta
Märke: Cartier
Upplev mer på internet: Cartier
Kategorier: Accessoarer

Inget märke är så intimt förknippat med att utrusta kungligheter, filmstjärnor och societet som Cartier, ett märke som kallats "Joaillier des Rois, Roi des Joailliers" ("kungarnas juvelerare, kungen av juvelerare") på grund av sin status bland hoven.

Företaget grundades 1847 av juveleraren Louis-François Cartier, och blev kända i klockvärlden när man gjorde en klocka åt flygpionjären Alberto Santos-Dumont, som inte ville använda fickur utan fick världens förmodligen första herrarmbandsur tillverkat för sig 1906 i en stil som blev klassisk – precis som Tank som inspirerad av första världskrigets stridsvagnar släpptes 1917 och som idag är en av de mest uppskattade kostymklockorna. En tredje känd modell är Pasha, som enligt det spännande ryktet skapades åt paschan av Marrakech som ville ha ett vattentätt armbandsur att ha när han tog ett avslappnande dopp i sin bassäng...

Åttiotalets måsteklocka var (vid sidan av Datejust i guld och stål eller en Chronomat) var Santos, vilket är tydligt i Wall Street där både Michael Douglas och Charlie Sheen bär guld-Santos (som Gekko sedan hämtar ut i Money Never Sleeps). Modellen fick ett ordentligt uppsving 2006 när linjen moderniserades i och med sitt 100-årsjubileum och släpptes i en större, modernare och lite mindre diskret glidarvariant, och har sedan dess utvecklats med ett antal varianter med exotiska material och avancerade komplikationer.

Cartier