Common Projects

Visste du att: Common Projects första modell hade det fyndiga skonamnet Achilles.

Common Projects

Fakta
Märke: Common Projects
Visste du att: Common Projects första modell hade det fyndiga skonamnet Achilles.
Upplev mer på internet: www.commonprojects.com
Upplev mer i Sverige: Nitty Gritty, Krukmakargatan 24-26, Stockholm
Upplev mer utomlands: Barney's, 60 Madison Avenue, New York

Det började 2004 med ett par minimalistiska sneakers som förenade sneakersamlare och modeorakel i en gemensam stående ovation, och sedan dess har Common Projects gjort det mesta rätt. I alla fall om man får tro alla de superlativ som modebloggarna letat upp i ordböckerna för att beskriva märkets framfart.

Common Projects är ett samarbete mellan två designers, Flavio Girolami och Prathan Poopat, där den förre är bosatt i Italien och den senare i New York. Skorna tillverkas i Italien, men designen andas onekligen väldigt mycket New York. Det bästa av två världar, alltså. De är snäppet dyrare än vad vi vant oss vid när det gäller sneakers, men så är de också ovanligt gediget gjorda, även om det knappast är för att Common Projects hellre syr än limmar ihop lädret vid sulan som märket gjort succé. Framgångarna ligger helt i den minimalistiska designen.

På en marknad där skrikiga neonfärger, blaffiga logotyper och begränsade japanska upplagor tävlar med varandra om uppmärksamheten gjorde Common Projects det rakt motsatta – en totalt avskalad sko som lyste av avskalad elegans. Vissa påstår att skorna till och med saknar logotype, men det stämmer knappast i en vidare mening. Skons ID-nummer som står stämplat på hälen är en tydlig signal om vilket märke som ligger bakom, och när Common Projects sätter den guldfärgade stämpeln på kängor och oxfords sticker det ut desto mer.

2010 gjorde Common Projects ett samarbete med "svenske" designern Patrik Ervell, och de har även gjort solglasögon i samarbete med Moscot.

Common Projects