Dockers

Visste du att: När Dockers lanserades i Europa 1993 valde man trendkänsliga Sverige som testmarknad.

Dockers

Fakta
Märke: Dockers
Visste du att: När Dockers lanserades i Europa 1993 valde man trendkänsliga Sverige som testmarknad.
Upplev mer på internet: www.dockers.com
Upplev mer i Sverige: Dockers, NK, Hamngatan 18–20, Stockholm, 08-762 86 87
Upplev mer utomlands: Dockers Store, Unit 8 North Piazza, London, 0044 (0)20 724 079 08

När jeansjätten Levi Strauss & Co så sent som 1986 lanserade Dockers slog man i samma andetag ned en milstolpe i modets historia för det som till en början kallades "casual friday" och senare utvecklades till "anything goes fashion". Med rötterna i den klassiska kakibyxan blev Dockers snart arbetsklädselns självklaraste del – i alla fall i de kretsar där kostym var för uppklätt och jeans för casual, och någonting däremellan inte var legitimt under veckans sista arbetsdag.

Dockers var inte sena att rida på kakibyxans historia med ett militärt förflutet hos britterna i Indien och flygare under andra världskriget. Men vill man vara elak kan man säga att märket led av en svårartad hiphetsdip redan från starten, då byxorna klädde mäklarbenen på Wall Street och via mäklarwannabes kom att trivas som bäst på Handelshögskolans tentapub.

Först när man släppte den rena avskalade modellen K1 i bomullskvaliteten Cramerton, som användes av den amerikanska armén, påbörjade märket en försiktig ansiktslyftning. Skärning och tyg hade anor från 1930-talet, byxan saknade logotyp och helheten kändes som ett startskott för en rejäl imagemetamorfos på den europeiska marknaden. Till glädje för oss som var på jakt efter byxor i gränslandet mellan jeans, mer dressat och mer street följdes modellen snart upp av innovativa kvaliteter, intressanta skärningar och annat sympatiskt.

Dockers