Edwin

Visste du att: Edwin har samarbetat med såväl svenska jeans- och rockabillybutiken Sivletto som med svenska läderexperterna Jofama.
Kategorier: Herrmode

Edwin

Fakta
Märke: Edwin
Visste du att: Edwin har samarbetat med såväl svenska jeans- och rockabillybutiken Sivletto som med svenska läderexperterna Jofama.
Upplev mer på internet: http://www.edwin-europe.com
Upplev mer i Sverige: Sivletto, Malmgårdsvägen 16-18, Stockholm
Upplev mer utomlands: Denim Galaxy, 4th floor Station Garden Tower, Higurashi no Sato Nippori, Arakawa-ku, Tokyo
Kategorier: Herrmode

Japanska jeansmärket Edwin är utan tvekan ett av denimvärldens mest respekterade. Med gedigna denimkvaliteter, ambitiösa tvättar och inte minst snygga modeller gör de inte någon besviken.

Märkets jeanshistoria inleddes 1947 när Shuji Tsunemi, efter studier i USA, kom tillbaka till Japan och tog över sin pappas klädbutik. Han började importera använda jeansplagg, som han tvättade och lagade innan de såldes. Ett intresse för materialet, och vad som händer när det åldras, föddes.

Men han nöjde sig inte med att importera från USA, och ville inte heller köpa sämre och dyrare jeansplagg tillverkade i Japan. Han bestämde sig helt enkelt för att ta saken i egna händer och 1961 såg de första Edwin-jeansen dagens ljus. Två år senare hade de tillverkat världens kraftigaste ringspunna denimjeans på 16 oz, och visade att företaget hyste en stor kärlek för det blå tyget.

Men det är Shuji Tsunemis fascination för denimtygets åldrande som gjort företaget till vad det är idag. På 70-talet revolutionerade man jeansmarknaden genom att sälja förtvättade och inslitna jeans, som imiterade jeans som burits länge. Något som känns som ett självklart alternativ i dagens jeanshyllor. Och på 80-talet utvecklade man tvättandet ytterligare då man uppfann stentvättning, vilket ytterligare revolutionerade jeanstvättandet.

Idag är märket fortfarande ett av de viktigaste på jeansmarknaden, och särskilt omhuldat av jeansnördar världen över. Volymerna når aldrig de stora jeansjättarnas – men så är kvaliteten också genomgående väldigt hög.

Namnet Edwin då? Jo, det är helt enkelt bokstäverna i ordet denim omkastade och i m:ets fall uppochnervänt. Kings favoritbyxa från Edwin? Den heter Nashville, är lagom smal, relativt hög i midjan och åldras med stor värdighet.

Edwin