Givenchy

Visste du att: hela Kennedy-klanen bara kläder från Givenchy då John F Kennedy begravdes.

Givenchy

Fakta
Märke: Givenchy
Visste du att: hela Kennedy-klanen bara kläder från Givenchy då John F Kennedy begravdes.
Upplev mer på internet: www.givenchy.com
Upplev mer utomlands: Givenchy, 56 rue Francois 1ER, PARIS, + 33 1 40 76 07 27

Efter att ha blivit inspirerad av sin mammas modetidningar började Hubert de Givenchy redan som sjuttonåring som skräddarlärling. Bara två år senare befann sig ynglingen – på rekommendation av Christian Dior själv – hos designern Lucien Lelong för att fyra år senare starta eget. Av sina branschkollegor spåddes han omedelbar konkurs. Men riktigt så blev det inte. Efterkrigstiden förde med sig en demokratisering av lyx och Hubert de Givenchy var en av de som drog fördel av den dåvarande konjunkturens uppsving och 1952 presenterade sin första exklusiva linje döpt till "Givenchy Université".

Det skulle dock dröja först 21 år innan märket vidgade sina domäner och lanserade herrlinjen under namnet "Gentleman Givenchy". Tros designmässiga framgångar på herrsidan är det ändå för sina kvinnliga kreationer som Givenchy har fått mest bifall. Genom åren har han ekiperat några av världens mest ikoniska kvinnliga skådespelare – däribland Greta Garbo och Elizabeth Taylor. Mest känd är förstås Audrey Hepburn som verkligen hjälpte till att sätta Givenchy på modekartan – i filmerna Sabrina och Breakfast at Tiffanys bar hon plagg från den franske finskräddaren och utanför vita duken fick hon även rollen som Huberts livslånga musa.

1995 la Hubert de Givenchy sin karriär på hyllan och sedan dess har han efterträtts av några av världens mest kända haute-couture-designers. Däribland John Galliano (1995-2001), Alexander McQueen (2001-2003) och Ozwald Boateng, som idag är kreativ chef för Givenchy.

Givenchy

Det finns tyvärr inga artiklar