IWC

Kategorier: Accessoarer

IWC

Fakta
Märke: IWC
Upplev mer på internet: IWC
Kategorier: Accessoarer

Vid sidan om Rolex, Omega och Breitling kan IWC sägas vara det fjärde stora premiummärket och fortfarande något mindre känt vilket många tilltalas av. IWC representerar en underskattad och underdriven stil med teutoniska och tekniska inslag, som många uppskattar då den är lite mer nedtonad och diskret. Länge har märket varit något okänt för den breda publiken trots sitt höga anseende, vilket tilltalat många bärare.

Märket, International Watch Company, grundades 1868 av Florentine Ariosto Jones. Jones var amerikan och kom till Schweiz för att starta tillverkning av klockor med modern amerikansk teknik till en lägre kostnad än i USA, som var tänkta att exporteras tillbaks till den amerikanska marknaden. Fabriken hamnade i Schaffhausen tack vare den goda tillgången på vattenkraft, och IWC är ännu den enda större tillverkare som valt att placera sig i den östligaste delen av Schweiz (praktiskt taget alla andra finns i den västliga, franskspråkiga delen).

Man gjorde sig snart känd som tillverkare av urverk i världsklass, vilket gjorde att man fick uppmärksamhet och beställningar från kunder med speciella krav – på trettiotalet fick man en förfrågan från portugisiska affärsmän på ett armbandsur med ett fickursverk för precisionens skull, modellen som sextio år senare skulle göra succé som Portuguese. IWC kontrakterades under 40-talet av Royal Air Force för att tillverka en antimagnetisk klocka för piloter (som är grunden till det som idag är Flieger) och Luftwaffe ville ha en klocka liknande den portugiserna beställt, men i ännu större format (55mm) för flygnavigation (som också ärvts till den nuvarande linjen som Big Pilot).

1954 kom märkets kanske mest kända modell till – Ingenieur, en klocka som togs fram specifikt för personal som arbetade och vistades i starka magnetfält (vetenskapsmän, ingenjörer, lokförare et cetera) som annars kan störa urverket, och 1967 gav man sig på att tämja krafterna ännu mer med dykaruret Aquatimer. Idag finns samtliga ovannämnda modeller (och ett par till) kvar, ofta utrustade med IWCs avancerade egna urverk med dubbelkronograf, sju dagars gångreserv, evighetskalender eller med mekanisk djupmätare som på Aquatimer Deep Two.

IWC