Jaeger-LeCoultre

Kategorier: Accessoarer

Jaeger-LeCoultre

Fakta
Märke: Jaeger-LeCoultre
Upplev mer på internet: Jaeger-LeCoultre
Kategorier: Accessoarer

Klockvärldens sämst bevarade hemlighet är sannolikt Jaeger-LeCoultre (eller JLC, som det oftast kallas) – man har länge inte bara skapat egna klockor i världsklass utan framförallt varit leverantör av högkvalitativa urverk till i stort sett alla de finaste märkena; Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin, Breguet, IWC och Cartier är bara några.

Företaget grundades 1833 av Antoine LeCoultre, som snabbt skapade sig ett rykte som tillverkare av urverk i den allra högsta klassen och 1925 slog man sig samman med Jaeger (som bland annat försåg Cartier med urverk) och snabbt spirade kreativiteten; 1928 kom världens kanske mest spännande bordsklocka, Atmos, som drivs av luftens temperaturförändringar över dagen, 1929 lanserade man världens minsta mekaniska urverk (cal 101, som väger mindre än ett gram) som bland annat användes av Elizabeth II under hennes kröning och 1931 var det dags för märkets verkliga ikonmodell att födas; den vändbara Reverso.

Idén om en klocka som kunde vändas för att skydda glaset kom från affärsmannen Cesar De Trey, som hade varit i Indien och umgåtts med brittiska officerare som klagat över att glaset på deras klockor gått sönder under polomatcher. De Trey vände sig till Jaeger-LeCoultre med iden, och 1931 patenderades Reverso. Klockan blev populär inte bara hos sportutövare utan även kungligheter och kändisar, kanske på grund av att baksidan inbjöd till gravyr av vapen eller initialer. Modellen lades ner vid andra världskriget och kunde glömts bort om inte en italiensk distributör under sjuttiotalet sett ett antal gamla boetter på fabriken, insett potentialen, utrustade dem med urverk och sålde dem på nolltid. JLC insåg värdet i modellen, och den återlanserades 1984 för att än vara en storsäljare och odödlig klassiker, idag tillgänglig i mängder av material, storlekar och varianter. En annan av märkets signaturmodeller är Memovox som när den släpptes 1956 var världens första automatiska klocka med alarm, något som än idag är en vanlig funktion inte minst i Jaeger-LeCoultres linje av sportklockor.

Jaeger-LeCoultre