Junya Watanabe

Visste du att: Junya Watanabe har samarbetat med märken som Levi's, Lacoste, Converse, Brooks Brothers och Carharrt.
Kategorier: Herrmode

Junya Watanabe

Fakta
Märke: Junya Watanabe
Visste du att: Junya Watanabe har samarbetat med märken som Levi's, Lacoste, Converse, Brooks Brothers och Carharrt.
Upplev mer på internet: www.tresbienshop.net
Upplev mer i Sverige: Trés Bien Shop
Upplev mer utomlands: Junya Watanabe, 5-2-1 Minami-Aoyama, Minato-ku, (Omotesando and Aoyama Dori) Tokyo
Kategorier: Herrmode

Den japanska designern Junya Watanabe är upplärd av Comme des Garçons grundare Rei Kawakubo, och fick efter en rad olika uppdrag inom företaget börja göra kläder under eget namn i början av 90-talet. Men det dröjde till 2001 innan han visade sin första herrkollektion.

Designmässigt har han ofta legat i framkant, inte minst genom sina materialval. Hans namn har länge varit mer eller mindre synonymt med "techno couture", vilket inte betyder att han bara ägnat sig åt moderna polyesterplagg. Även Junya Watanabe vet att utnyttja de bästa naturliga materialen när det passar.

Junya Watanabe är en modeskapare som man alltid kan vänta sig det oväntade av. Och man kan räkna med att han plötsligt föder ett enormt sug efter plagg man tidigare inte visste fanns – som en fairisle-mönstrad kavaj för att ta ett exempel ur höstkollektionen 2011. Samtidigt kan man knappast anklaga Junya Watanabe för att ägna sig åt tidlösa plagg. För det är han alldeles avantgardistiskt lagd för.

Junya Watanabe var tidig med att dekonstruera plagg, ofta med amerikanska klassiker i grunden. Han har krympt, skrynklat, vänt ut och in, förstorat – och på så sätt öppnat nya dörrar till herrgarderoben.

Kläderna är sällan helt lättburna och inte alltid vackra, men hans skapande känns ändå mer lustfyllt än pretentiöst. Något han själv understryker när han i en intervju med Interview magazine förklarar att kopplingen mellan herrmode och resande - som han just baserat en kollektion på – är ren nonsens: "Men jag var tvungen att hitta på någon utgångspunkt. Det är viktigt att ha en tydlig tanke när man designar herrmode."

Junya Watanabe

Det finns tyvärr inga artiklar