Lyle & Scott

Visste du att: Lyle & Scott på 1930-talet var med om att göra Y-fronten populär i Europa genom en franschisedeal med amerikanska kalsongmakarna Cooper.

Lyle & Scott

Fakta
Märke: Lyle & Scott
Visste du att: Lyle & Scott på 1930-talet var med om att göra Y-fronten populär i Europa genom en franschisedeal med amerikanska kalsongmakarna Cooper.
Upplev mer på internet: careofcarl.com
Upplev mer i Sverige: Solo, S. Tullg. 4, Malmö, 040-23 86 11
Upplev mer utomlands: Lyle and Scott, 40 King St, Covent Garden, London, England

Det var i den skotska byn Hawick som historien om Lyle & Scott började. Med lokal lammull som tvättades i floden Teviot var byn redan sen slutet på 1700-talet känd för sina fina stickade produkter. Och det ryktet ändrades knappast när William Lyle och Walker Scott startade Lyle & Scott 1874 – för att tillverka underkläder i ull. Framgången lät inte vänta på sig och företaget växte snabbt, men det dröjde till 1926 innan företaget började tillverka pullovrar och cardigans för golfbruk – det märket idag är mest förknippat med.

På 1950-talet tog Lyle & Scott steget in på modemarknaden genom att tillverka kashmir-plagg åt Dior. Den gyllene örnen, symbolen vi idag ser på varannan v-ringad tröja, skapades 1967 till en färgglad golfkollektion inspirerad av amerikanska golfaren Doug Sanders. Örnen som inte bara representerar Skottland utan även relaterar till golfsporten (eagle) syntes snart på varenda green.

Framgångarna från 60 och 70-talen upprepades i början av detta sekel med samma kläder i form av en färggrann vintagekollektion med den gyllene örnen tydligt på bröstet. Kollektionen har, som ni märkesspanare förmodligen sett, haft en enorm genomslagskraft i Sverige. Lyle & Scotts andra kollektion Golf är mer nedtonad än Vintage, med diskretare färgval och mindre djup v-ringning.

Hösten 2010 kom ytterligare en kollektion som grävde djupt i historien och presenterade Lyle & Scott-klassiker i uppdaterat format – Archive.

Lyle & Scott