Martin Margiela

Martin Margiela

Fakta
Märke: Martin Margiela
Upplev mer på internet: www.maisonmartinmargiela.com
Upplev mer i Sverige: Jus, Brunnsgatan 7, Stockholm
Upplev mer utomlands: www.maisonmartinmargiela.com

Martin Margiela är modevärldens egen Mållgan. Ni vet Alfons Åbergs osynlige kompis – han som varken syns eller hörs, men det pratas gärna och mycket om honom. Historiens hemligaste designer föddes i belgiska Louvain 1957 och i slutet av 1970-talet utbildade han sig vid Konstakademin i Antwerpen. Efter diverse stylistjobb och en period som assistent åt Gaultier startade han 1988 eget för att året efter gå under jorden och fortsättningsvis kommunicera med media enbart via fax.

Margielas första kollektioner med utochinvända plagg och containerfynd lär ha varit en orgie i avantgardism och det som föraktfullt ibland inryms i genren "pårökt Beckmansmode". Även om det fortfarande är återanvändning som gäller för Margielas plagg är helheten i dagens herrkollektion med patinerade material, klara drag åt vintage och rötterna i klassiska basplagg, mer än både användbar och funktionell.

Visste du att: Margielas kännetecken att göra nya kläder av några delar gammalt avspeglar sig i namnet "10" på herrkollektionen. Ettan står för det egna märket och nollan för återanvända material.

Martin Margiela