Moscot

Visste du att: Moscot fortfarande drivs av ättlingar till grundaren Hyman Moscot.
Kategorier: Accessoarer

Moscot

Fakta
Märke: Moscot
Visste du att: Moscot fortfarande drivs av ättlingar till grundaren Hyman Moscot.
Upplev mer på internet: moscot.com
Upplev mer i Sverige: Moscot Nitty Gritty, Krukmakargatan 26, Stockholm
Upplev mer utomlands: 118 Orchard Street, New York
Kategorier: Accessoarer

Med ett par Moscot-glasögon på näsan är det nästan svårt att inte se raffinerat cool och intelligent ut. Att smarta stilikoner som Johnny Depp (pre-Pirates Carribean-Johnny alltså), Andy Warhol och Woody Allen gärna burit märket bidrar förstås till bilden av Moscot-bärarens intellektuella coolhet. Men mest skyldiga är givetvis Moscot själva som skapat ett antal modeller som besegrar alla trender – oavsett om du vill ha ett par tunna bågar i John Lennon-stil eller ett par mer bestämda bågar som Malcom X. Just det, för de har också burit Moscot.

För oss svenskar, vars viktigaste högtid är den första vårdagen då vi äntligen får se tuffa ut i våra solglasögon, är Moscot nog mest känt för just solbrillorna. Den kanske mest kända modellen heter Lemtosh och kan beskrivas som sportiga Rayban Wayfarers lite smartare och mer belästa kusin. (Modellen går givetvis också att få med vanligt glas.)

Märket grundades av immigranten Hyman Moscot, som anlände till New York via Ellis Island 1899 och snart började sälja glasögon från en vagn på Orchard Street, på Lower East Side. Första riktiga butiken öppnades sedermera på Rivington Street, 1914. Men man flyttade på 50-taket tillbaka till ursprungsplatsen på Orchard Street, där Moscot fortfarande finns kvar. På 90-talet öppnade man även en andra butik på Manhattan, närmare bestämt på West 14th Street. Butikerna är givetvis fullutrustade optiker, med lika mycket fokus på perfekt fokus som mode.

2011 gjorde Moscot en modell i samarbete med J.Lindeberg-grundaren Johan Lindebergs nya märke Blk Dnm.

Moscot