Nikolaj d'Étoiles

Visste du att: H&M-grundaren Erling Perssons syster Eivor Björkstedt är Anders farmor och Tobias mormor. Hon var för övrigt butikschef i H&M:s första butik.

Nikolaj d'Étoiles

Fakta
Märke: Nikolaj d'Étoiles
Visste du att: H&M-grundaren Erling Perssons syster Eivor Björkstedt är Anders farmor och Tobias mormor. Hon var för övrigt butikschef i H&M:s första butik.
Upplev mer på internet: frontmen.com
Upplev mer i Sverige: Nikolaj d’Étoiles, Narvavägen 30, Stockholm, tel: 08-660 11 44

Med prislappar som ser ut att vara skrivna för isländska krónur snarare än svenska dito, (tänk en nolla mer än vad du har råd med) är Nikolaj d'Étoiles en udda fågel i den svenska modefaunan. Märkets första kollektion kom 2006, och det var en ovanligt välgjord debut som gjorde intryck på många – redan första
Siktet har dock hela tiden varit inställt på den internationella marknaden. Antalet svenska män som vill köpa tröjor helt gjorda i chinchilla för fyra papp är tydligen begränsat. Märket grundades av kusinerna Anders och Tobias Björkstedt (båda med bakgrund på H&M), som fick idén på Franska Rivieran 2003, närmare bestämt på Hôtel de Paris i Monaco. Tanken hade funnits länge, men nu bestämde de sig för att slå slag i saken och skapa ett eget exklusivt herrmodemärke. Kläderna, som ritas av Sandra Karlsson (utbildad på Beckmans designskola), har hittills till stor del varit inspirerade av just den franska medelhavskusten, och det är inte sällan recensioner av märkets visningar innehåller termen "rivierans guldgossar". Det är nämligen långt ifrån diskreta basplagg eller smart preppy det handlar om, Nikolaj d'Étoiles är snarare ett svenskt svar på YSL.

Grundpelaren i utbudet är som redan antytts lyx, vilket tydligt understryks när Tobias Björkstedt i en intervju här på Kingmagazine.se utser en rökrock i kashmir och siden till det viktigaste plagget i kollektionen. Dekadent är bara förnamnet.

Ett komplement till lyxliret blir dock underlinjen Nikolaj by Nikolaj d'Étoiles, i butik hösten 2009, med lägre priser och en form anpassad mer för den skandinaviska marknaden.

Nikolaj d'Étoiles