Omega

Kategorier: Accessoarer

Omega

Fakta
Märke: Omega
Upplev mer på internet: Omega
Kategorier: Accessoarer

Ett av klockvärldens stora premiummärken och Swatch Groups lokomotiv är Omega, som ett bra tag varit både superagenter och astronauters tjänstevapen. Företaget grundades 1848 i La Chaux-de-Fonds av Louis Brandt och flyttades trettio år senare till Biel (eller Bienne, som det heter på urmakarfranska...). Varumärket Omega kom till 1894, från början ämnat bara för ett nytt urverk med innovativ teknik som erbjöd utmärkt kvalité till moderata priser – något som kan sägas blev temat för hela företaget. Man började tillverka speciella militärklockor under Boerkriget och levererade under både första och andra världskriget klockor till båda de stridande sidorna. 1948 lanserade man, på anmodan från Royal Air Force, den (nåja...) vattentäta Seamaster.

Omega var tidigt delaktiga i sportevenemang som exempelvis ballongkapplöpning vid det förra sekelskiftet och 1932 fick man äran att utrusta de olympiska spelen. Under femtiotalet började kapplöpningen bland de stora tillverkarna att få fram modeller för specifika och prestigefulla nischkunder, och 1957 släpptes den berömda "Master"-trion med Seamaster 300 för dykare, Railmaster för ingenjörer och lokförare och inte minst Speedmaster, som var tänkt att användas av racerförare men som blivit känd som något helt, helt annat...

När NASA under början av sextiotalet började skissa på hur man skulle sätta en dödsföraktande testpilot på månen var man också tvungen att antingen utveckla egen utrustning eller köpa in sådan som klarade av de höga kraven som skulle ställas. Undercover köpte man in ett antal kronografer från olika urhandlare i Houston och testade dem i ett antal tortyrmaskiner, och den enda klocka som klarade av dem alla var Speedmaster som därmed hamnade i astronauternas standardutrustning och fick hända med till månen 1969.

Året efter kom en annan av märkets riktiga signaturmodeller – den karakteristiskt klossiga och blå-orange Seamaster Professional 600 eller "Ploprof" (från franskans Plongeur Professionel, dvs professionell dykare) utvecklad för kommersiella djupdykare. Den känns lätt igen på det enorma boetten, kronan på vänster sida med sin karakteristiska låsning och den röda knappen som används för att låsa upp den svarta akrylvridringen så den kan snurras. Modellen återlanserades 2009 i ett lite mer påkostat och exklusivt utförande; men fortfarande brutal i formen.

Under det sena sjuttio- och tidiga åttiotalet kom Omega precis som de övriga schweiziska klocktillverkarna i ekonomisk knipa i quartzkrisen, och i mitten av åttiotalet slogs företaget samman med ett antal andra under ledning av en grupp investerare med Nicolas Hayek i spetsen. Hayek, som var drivande i framtagningen av Swatch, såg till att man började utveckla på nytt och i början av nittiotalet hade man medvind igen – i Goldeneye från 1995 hade Pierce Brosnan i rollen som James Bond den nya Seamastern runt handleden (och Daniel Craig bär fortfarande Omega i samma roll) och Cindy Crawford frontade Constellationserien.

Under 2000-talet har man satsat hårt på Co-Axial, en urverksteknik som ska ge högre precision, längre serviceintervall och bättre funktion – verket finns nu i såväl som Speedmaster- som Seamasterlinjen, och Omega kämpar hårt för att höja sig i kvalitet, pris och anseende för att ta upp kampen mot Rolex som kungen av premiumsegmentet.

Omega