Palladium

Visste du att: Sedan 2008 ägs Palladium av sneakerföretaget K-Swiss.

Palladium

Fakta
Märke: Palladium
Visste du att: Sedan 2008 ägs Palladium av sneakerföretaget K-Swiss.
Upplev mer på internet: www.palladiumboots.com
Upplev mer i Sverige: www.brandos.se
Upplev mer utomlands: Galerie Lafayette Haussman, 10 Rue Mogador, Paris, Frankrike.

00-talet var årtiondet då alla klädmärken ville lyfta fram sin gedigna historia, och ord som "genuin" och "original" var mer värda än ord som "trendig" och "helrätt". Därför var det knappast en slump att det då även var dags för franska skomärket Palladium, med anor från 1947, att nysatsa.

Palladium bildades faktiskt redan 1920, och tillverkade då däck till den växande flygindustrin. Med canvas och vulkaniserat gummi gjorde man storsäljande däck, men efter andra världskrigets slut dippade efterfrågan nämnvärt. Man började därför utnyttja sin gummiexpertis till att göra skor i stället. Den numer legendariska Pampa-kängan föddes 1947, och blev efter hårda tester en favorit hos de hårdkokta franska främlingslegionärerna. Än idag använder såväl den franska militären som landets polis kängorna, vilket så klart gett de ett visst rykte även i det civila samhället.

Fulsnygga "Pampa" är lätt att känna igen: Den ser ut som en kombination av en gammaldags basketsko och en rejäl punkkänga. Överdelen är gjord i canvas och den kraftiga traktorsulan i gummi – ett material som även skyddar tån. Snöret passerar genom sex par hål, och såväl häl som plös pryds av en logotyp. Denna bastard till sko görs idag i en rad färger, där den mörkblå poliskängan och den khakifärgade militärkängan får ses som klassikerna. Givetvis tillverkar Palladium en lång rad modeller, men "Pampa" är den enda man egentligen behöver känna till.

Palladium

Det finns tyvärr inga artiklar