Panerai

Kategorier: Accessoarer

Panerai

Fakta
Märke: Panerai
Upplev mer på internet: Panerai
Kategorier: Accessoarer

När italienska marinen på trettiotalet behövde klockor till sina attackdykare vände man sig till instrumentmakaren Officine Panerai, som 1936 i samarbete med Rolex kunde presentera en prototyp av en stil som blivit klassisk – en 47mm bred boett boett, fickursverk, stor krona, svart tavla med utskurna siffror med lysmassa under och långt armband i oljat skinn. Modellen, känd som Radiomir efter namnet på lysmassan, gick i produktion och utvecklades sedemera till Luminor (också den döpt efter lysmassan) som bland annat hade ett karakteristiskt kronskydd för att hindra vatten att tränga i. Panerai lade ner klocktillverkningen på femtiotalet för att producera andra typer av instrument innan man 1993 valde att återlansera klockorna, men den här gången i civila varianter. Få lade märke till de stora, maskulina klockorna innan Sylvester Stallone under inspelning av Daylight i Rom 1995 fick se klockorna i en butik och blev så förtjust att han köpte ett exemplar som sedan bars i filmen (och Stallones förtjusning fortsatte till den grad att han beställde en egen serie - "Slytech"). Panerai blev snabbt populära och köptes 1997 av Vendôme (som numera heter Richemont).

Panerai har tveklöst världens mest engagerade och lojala fans – s.k. Paneristi, som inte bara samlar, diskuterar och älskar klockorna, utan även den lilla industri som tillverkar speciella klockarmband för samlarna. Ofta tillverkas banden av exotiska skinn, riktigt gammalt skinn (från militärutrustning) eller tekniska material, och byts enkelt tack vare Panerais skruvade infästningar.

Det är inte fel att kalla Panerai, tillsammans med Audemars Piguet Royal Oak Offshore, för den klocka som startade nittiotalsfenomenet med stora klockor som hållit i sig genom 2000-talets första decennium, och många har inspirerats av märkets tydliga egna stil med stor boett och svart-vit tavla med tydliga siffror.

Panerai

Det finns tyvärr inga artiklar