Patek Philippe

Kategorier: Accessoarer

Patek Philippe

Fakta
Märke: Patek Philippe
Upplev mer på internet: Patek Philippe
Kategorier: Accessoarer

Det märke som generellt sett betraktas som det allra finaste är Patek Philippe – man slår ständigt nya auktionsrekord, nya klockor har ofta långa väntelistor och även standardmodellerna i stål är extremt eftertraktade.

Från starten 1839 har företaget varit inriktade på att göra klockor av allra högsta kvalitet, och man är ännu en av branschens få kvarvarande helt fristående företag (tillsammans med ex Rolex eller Breitling), och ägs sedan trettiotalet av familjen Stern som på bästa sätt förvaltar det som Antoni Patek och Adrien Philippe startade på 1800-talet.

Mest känd är man kanske för sina ytterligheter – man tillverkar allt mellan den extremt avskalade Calatravalinjens sparsmakade, eleganta och diskreta kostymklockor (som mer eller mindre är vad alla andra kostymklockor jämförs med) till några av världens mest komplicerade klockor med evighetskalender, dubbelkronograf och minutrepeater, till och med i samma klocka. Lika spännande är tanken på att de mest sällsynta (och därmed dyraste) varianterna av klockorna från Patek Phillipe är i stål, som enbart förekommer bland sportmodellerna och i extremt små antal i de andra serierna – hos Patek Philippe kostar stål ibland till och med mer än platina.

Det är till Patek Philippe de riktigt förmögna oftast vänt sig för att få klockor tillverkade på beställning, som när bankiren Henry Graves Jr skulle överträffa bilmagnaten James Ward Packard i en tävling om vem som hade den mest avancerade klockan. 1933 fick Graves sin "Supercomplication" – utrustad med 24 olika funktioner vann han vadet (men betalade å andra sidan fem gånger så mycket som Packard...). Klockan såldes på auktion 1999 för elva miljoner dollar och finns idag att se på Patek Philippes eget museum i Genève.

Märkets mest kända, och hypade, modell är sannolikt Nautilus; lyxsportklockan i stål som Gerald Genta på sjuttiotalet ritade åt seglingsentusiasten Philippe Stern och som likt systermodellen Royal Oak är inspirerad av en skeppsventil. Klockan är idag en av de mest åtråvärda modeller som finns på marknaden, och väntelistan är lång hos handlarna på ett nytt exemplar. Nästan lika svår att få tag är lillebror Aquanaut, som liknar Nautilus med särskiljer sig inte minst tack vare sitt stöddiga gummiarmband.

Patek Philippe