Pendleton

Visste du att: Pendleton har gjort en kollektion i samarbete med hyllade New York-butiken Opening Ceremony.

Pendleton

Fakta
Märke: Pendleton
Visste du att: Pendleton har gjort en kollektion i samarbete med hyllade New York-butiken Opening Ceremony.
Upplev mer på internet: www.pendleton-usa.com
Upplev mer i Sverige: www.tresbienshop.net
Upplev mer utomlands: www.openingceremony.com

Ska man sammanfatta det amerikanska märket Pendleton i ett ord är valet självklart: ull. Sedan starten 1863 har de inte bara tagit fram ullen själva, utan även sålt utmärkta kläder tillverkade i detta underbara material (som Andres Lokko kallade "fårets frukt" i Killinggängets Dramatenpjäs, där han spelade sig själv).

Märket har sin bas i Oregon i USA, och är sällsynt nog ett äkta familjeföretag i sjätte generationen. Mest kända är de förmodligen för sina filtar med mönster hämtade från diverse indianstammer i området. Filtar som lär ha använts som en form av valuta av indianerna, om man får tro Pendletons egna uppgifter. Mönstrena återkommer än idag på såväl filtar som väskor och kläder.

Med sin minst sagt gedigna historia, sin enorma kunskap inom ull och en romantiskt amerikansk profil, är Pendleton givetvis ett smärre onaniobjekt för de materialnördar som frodas i jeansbutiker och i denimbloggosfären. Märkets rutiga och exemplariskt färgade skjortor i vävd ull får å andra sidan vilken bekväm kontorsråtta som helst att vilja bli farmare i den nordamerikanska obygden.

Märket är också känt för att legendariska popbandet The Beach Boys bar så många skjortor från märket att de till en början kallade sig The Pendletones och även stilikoner som Steve McQueen och Marlon Brando samt flanellkungen Brad Pitt har alla synts i skjortorna.

Pendleton må ha funnits i snart 150 år, men dök för många modeintresserade upp som en ny bekantskap under sista delen av 00-talet då trendiga butiker som Tres Bien Shop började sälja märket. Och i ärlighetens namn kan det behövas en inköpare med fingertoppskänsla för att hitta rätt i sortimentet som rymmer en del riktiga magplask.

Pendleton