Persol

Visste du att: Persol må vara känt som ett modevarumärke, men har även försett såväl NASA som italienska industriarbetare med smarta produkter.
Kategorier: Herrmode

Persol

Fakta
Märke: Persol
Visste du att: Persol må vara känt som ett modevarumärke, men har även försett såväl NASA som italienska industriarbetare med smarta produkter.
Upplev mer på internet: frontmen.com
Upplev mer i Sverige: Persol Synsam, Gallerian, Hamngatan, Stockholm
Upplev mer utomlands: Persol, 265 N. Rodeo Drive, Beverly Hills, USA
Kategorier: Herrmode

Italienska solglasögonmästarna Persols historia börjar, som så ofta är fallet med klassiska märken, med en smart och revolutionerande produkt. I detta fall skyddsglasögon för våghalsar: piloter, racingchaufförer och liknande.

1917 började nämligen fotografen Giuseppe Ratti, som även ägde Berry Opticians, att utveckla Protector-glasögonen, med runda linser försedda med gummikanter som fästes vid huvudet med elastiska band. De blev snabbt populära bland italienska flygare, och det dröjde inte länge innan även amerikanska flygvapnet bar Protector.

På 20-talet utvecklades två andra viktiga nyheter – den stora runda modellen Cinesino (som marknadsfördes med ganska rasstereotypa bilder på kineser) och den gulbruna linsen som används än idag.

Persol, med namn från italienskan per il sole = för solen, var alltså riktigt tidiga med solglasögon. Och de har inte bara utvecklat komfort för ögonen, utan var också först ut med flexibla bågar.

Märket har en rad klassiska modeller i sitt sortiment. Men de man verkligen måste ha koll på är modell 649 (ursprungligen designad för spårvägsförare i Turin) och den smarta ihopvikbara modellen 714 – som bland annat bars av stilikonen Steve McQueen i filmen The Thomas Crown Affair. Privat bar han dock ofta 649:an. Det lättaste sättet att känna igen ett par Persol är på den tydliga silverpilen på bågens sida.

Persol ägs sedan 1995 av jätten Luxottica Group.

Persol