Reebok

Visste du att: Namnet Reebok är inte, som man skulle kunna tro, resultatet av en bakfull copywriters misslyckade lek med bokstäver, utan namnet på en snabb afrikansk gasell.

Reebok

Fakta
Märke: Reebok
Visste du att: Namnet Reebok är inte, som man skulle kunna tro, resultatet av en bakfull copywriters misslyckade lek med bokstäver, utan namnet på en snabb afrikansk gasell.
Upplev mer på internet: www.reebok.com
Upplev mer i Sverige: Sneakersnstuff, Åsögatan 124, Stockholm, 08-743 03 22
Upplev mer utomlands: Michael K., 512 Broadway, New York, 001 212 334 90 88

Precis som för de stora kombattanterna på modesportarenan startade sagan om Reebok med en man som ville få folk att springa snabbare. I det här fallet hette han Joseph William Foster och hans bidrag till genren blev världens första spikskor. Innovationen föddes i England i början av 1890-talet, och den och andra skomodeller inrymdes i företaget J.W. Foster & Sons. Ett namnbyte (1958) senare och nästan hundra år framåt i tiden (1979) lanserades de tre första Reebokskorna i motionsparadiset USA, där priset på 60 dollar gjorde dem till de dyraste i joggingsegmentet. Tre år senare blev företaget stolta föräldrar till Freestyle - den första aerobicskon - och resten är, som det brukar heta, historia.

Under 2000-talet har det mesta runt Reebok kretsat kring en massiv expansion och de fyra bokstavskombinationerna NBA, NFL, ICL och RBK. Med de tre förstnämnda organisationerna (USA:s i sportsammanhang allsmäktiga National Basketball Association, National Football League samt Indy Car League) slöt Reebok avtal som ger exklusiva rättigheter att synas på och vid sidan av spelare, förare, bilar och planer. Marknadsförarens våta sanndrömmar fortsatte 2002 i kollektionen rbk, som är företagets flirt med musik- och streetinfluerat mode. Satsningen, som går under signaturen "sounds and rhythm of sport", har hittills resulterat i eftertraktade kollektioner som är signerade musikartisterna Jay-Z (S. Carter Collection) och Pharrell Williams (Billionaire Boy's Club).

Reebok