Rolex

Kategorier: Accessoarer

Rolex

Fakta
Märke: Rolex
Upplev mer på internet: Rolex
Kategorier: Accessoarer

Världens mest kända klockmärke är sannolikt Rolex – ett märke som består av lika delar mytbildning, lyx, äventyr och teknik. För många är Rolex en oemotståndlig kombination av statussymbol och kvalité, medan andra betraktar märkets modeller som alltför nyrika och uppenbara. Oavsett vad man tycker är det ett faktum att Rolex är ett av de företag som dominerar branschen och som oftast får agera benchmark i diskussioner, reportage och nyhetsflöde.

Företaget startades 1905 av Hans Wilsdorf och Alfred Davis i London och 1908 kom namnet Rolex till – men vad det betyder och vad den femtungade kronan i logotypen står för är ännu okänt; är namnet en förkortning av "horlogerie exquise", är det ljudet av en klocka som dras upp, kom det till Wilsdorf i en dröm eller är det bara påhittat? Myten säger att den femtungade kronan symboliserar handen hos en urmakare och därmed hantverket som finns i varje klocka – men ingen vet...

Redan tidigt valde Rolex att koncentrera sig på klockor i teknikens framkant med automatiska verk och de vattentäta boetterna som blev kända under namnet Oyster och finns än idag. Under femtiotalet exploderade marknaden för specialklockor för krävande yrkesgrupper, och ett antal av de klassiska Rolexmodellerna kom till under ledning av marknadschefen Rene-Paul Jeanneret; den extra tåliga Explorer för äventyr och alpinism, dykaruret Submariner, GMT-Master för Pan-Ams flygande personal och inte minst den extra magnettåliga Milgauss för forskare och vetenskapsmän. Under samma period kom två andra, och kanske lite mer dressade, nyheter; Datejust och inte minst Day-Date, som praktiskt taget blivit standard för all världens förmögna, berömda, mäktiga...och yrkeskriminella. Under sextiotalet utökades linjen med Daytona (eller Cosmograph som den egentligen heter) för racerförare, en modell som idag är en av världens mest åtrådda modeller både som ny men framförallt som vintage.

Rolex har inte minst blivit kända genom sina bärare – klockorna syns på de flesta kändisar, och historiskt har en mängd amerikanska presidenter, kända upprorsmakare (Ché och Fidel...) och inte minst filmens James Bond synts med någon av märkets karakteristiska modeller runt handleden.

Rolex