Sand

Visste du att: Popbandet Duran Duran valde att bära Sand-kläder på scenen under sin comebackturné 2006.

Sand

Fakta
Märke: Sand
Visste du att: Popbandet Duran Duran valde att bära Sand-kläder på scenen under sin comebackturné 2006.
Upplev mer på internet: www.sand.dk
Upplev mer i Sverige: Sand, Åhléns City, Stockholm.
Upplev mer utomlands: Amaliegade 3, Köpenhamn.

Sand är förmodligen den danska modebranschens största framgångssaga. Det är i alla fall med säkerhet modedanmarks största kärlekssaga. Märket grundades redan 1981 av det gifta paret Lene och Søren P. Sand, som dessförinnan hade drivit en butik och inspirerade av framgången började göra egna kläder.

De började som så många andra med damkläder, herrkläderna fick vänta till slutet av 80-talet. Paret träffades redan under skolåren och har, åtminstone utåt sett, lyckats kombinera en privat relation med en yrkesmässig fram till i dag. Kanske har framgångarna underlättat - Sand har utan att använda sig av investerare vuxit till ett jätteföretag med butiker i över 20 länder, och en omsättning på över hundra miljoner euro. Och hela företaget är fortfarande i paret Sands ägo.

Søren håller i Sands business, medan Lene ansvarar för designen. Hon drar sig inte för att använda starka färger och blanka material. I grunden är de ett dressat märke, kavajerna är av lagom modernt snitt och attraherar gissningsvis män mellan 25 och 45 år med kontorsjobb. Märkets herrkollektioner har under åren förändrats från ett sportigt nordiskt ideal, mot att nu mer likna ett lyxigt medelhavsmärke. Sand har liksom alla märken med stora ambitioner en rad underlinjer: exklusiva XO, moderna Black Label, dressade Pink Label, informella Red Label och ungdomliga SJ Jeans. Förutom många och stora kollektioner, gör de även glasögon och skor.

För modenörden är Sand klart mindre intressant än danska kollegor som Peter Jensen och Mads Nørgaard, Sand är på många sätt ett mer kommersiellt än konstnärligt projekt. Vilket också har visat sig i företagets stora framgångar.

Sand

Det finns tyvärr inga artiklar