Svenska Regnplagg från Stutterheim

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-04-07 14:11  |  Lästid: 4 minuter
Bild 313802

Svenskt väder innebär inte sällande ösande regn. Något få av våra modetillverkare tagit till vara på. Stutterheim är ett nytt märke som genom att uppdatera den klassiska galonregnrocken valt att bejaka svenskt skitväder.

Efter att för drygt ett år sedan ha suttit på ett Café med hällregn utomhus och konstaterat att alla såg ut som golfare i sina moderna Gore Tex-jackor började Alexander Stutterheim fundera över varför det inte fanns några snygga regnjackor. På en vind i Roslagen hittade Alexander sin morfars gamla galonregnrock som han fastnade för. Misslyckade försök att hitta en liknande modell bland Stockholms butiker ledde till tanken att själv ta fram en modern tolkning av galonregnrocken.


Alexander köpte ett antal begagnade regnrockar på Blocket och tog sedan tillsammans med en mönsterkonstruktör fram en prototyp. Nu ett år senare är de första exemplaren ute för leverans.
- Jag kände att detta var ett plagg som saknades. Det finns väldigt många sportbetonade regnjackor, men de är kanske främst avsedda för att bära på golfbanan. Jag ville ta fram en snygg och enkel regnrock med autentisk känsla för att ha såväl till och från jobbet som på landet.

Rockarna tillverkas i Borås av Syverket, som är en av traktens sista klädtillverkare, där varje plagg kommer att signeras av sömmerskorna Lena Borg och Birgitta Käll. Modellen beskriver Alexander som en klassisk Car Coat i skräddad silhuett med knappknäppning och kapuschong för att bättre skydda mot regn.
- Den svåraste utmaningen var själva materialet där det tog några månader att hitta rätt. Vi försökte med lite olika material, men det blev lätt lite porrig latex-känsla. Sedan hittade vi till slut ett galontyg som hade rätt matta yta.

I ett land som Sverige där regn är ett givet inslag, varför har ingen kommit på idén att producera utpräglade regnplagg tidigare?
- På 50- och 60-talet fanns det ganska många svensktillverkade galonregnrockar. Sedan känns det lite som att sportindustrin tagit över marknaden, framförallt sina Gore Tex-tyger. De har ju klart sina fördelar med väldigt lätta tyger och hög andningsförmågam, men det blir en helt annat känsla. För mig har det varit viktigt att behålla det gedigna vilket efterfrågas inom många områden idag. Det finns exempel på väldigt kvalitativa regnplagg som Mackintosh, men långt ifrån alla är beredda att betala 6-7000 för en regnrock.

Bild 313803


Varför valde du att producera allt i Sverige?
- Främst var det för att jag ville ha nära till fabriken. Eftersom jag aldrig har jobbat med kläder tidigare så var det väldigt viktigt med en fabrik som jag kunde diskutera med och förklara mina idéer för. Det gjorde kanske att priset blev något dyrare, men det tycker jag helt klart att det var värt.

I informationsmaterialet till märket skriver du mycket om kopplingen melankoli och svenskt vemod. På vilket sätt har det präglat projektet?
- Det är hämtat från min morfar. Han kunde sitta ute två dagar i stormväder och bara titta på havet. På tredje dagen gjorde han alltid något kreativt och roligt. Många förväxlar melankoli med depression, vilket är en sjukdom. Jag är övertygad om att vi behöver lite vemod och melankoli för att kunna vara kreativa. I hög utsträckning handlar projketet om att hantera melankolin genom att trotsa vädret, något märkets payoff "Swedish Melancholy at it's driest" är ett uttryck för.

Vad blir nästa steg för märket?
- Nu skall jag försöka få sålt de första 350 exemplaren. Sedan har jag idéer om nya färger , modeller och plagg, men jag får utvärdera detta efter hand. Många har varit väldigt positiva till projektet och redan nu jag fått 100 beställningar från personer som aldrig ens sett jackan i verkligheten. Jag har fått förfrågningar från butiker som vill köpa in rockarna, men jag skall försöka sköta allt själv så länge det går. Om någon vill prova rocken så går det bra att göra det på min råvind.

Bild 313804


Bild 313805 Bild 313806 Bild 313807

Stutterheims regnrock kostar 1500 kr och går att beställa via märkets hemsida.


Dela på Facebook
Tweeta