Supreme

Visste du att: När Supreme startade var det en renodlad skateboardbutik – men grundaren James Jebbia har själv aldrig satt sin fot på en rullbräda. Någonsin.
Kategorier: Herrmode, Sport

Supreme

Fakta
Märke: Supreme
Visste du att: När Supreme startade var det en renodlad skateboardbutik – men grundaren James Jebbia har själv aldrig satt sin fot på en rullbräda. Någonsin.
Upplev mer på internet: www.supremenewyork.com
Upplev mer utomlands: Supreme, 274 Lafayette Street, New York
Kategorier: Herrmode, Sport

I mitten av 80-talet satte sig den Londonfödde James Jebbia på ett plan till New York. Väl där startade han upp en klädbutik, Union, med två ambitioner: att sprida ordet om sin vän och förebild Shawn Stussys grafiskt formgivna klädmärke och ta in det bästa i herrklädesväg som hans brittiska vänner i London skapade.
1994 öppnade han sin andra butik, Supreme. Supreme var en renodlad skateboardbutik där allt "meningslöst dravel" som snowboards och surfbrädor var bortsorterat. Kvar var bara rullbrädor med tillhörande accessoarer och minimalistiskt formgivna T-shirts med märkets logotyp på bröstet.
Lower East Sides skejtare drogs som flugor till Supreme redan första dagen. De älskade den tjafsbefriade hängivenheten till vad de sysslade med. Däremot var risken att bli nekad köp stor om personalen inte bedömde att man var en tillräckligt bra representant för märket. Allting handlade om att hålla igen, hålla igen och hålla igen lite till för att skapa exklusivitet.
Supreme har fortsatt på samma spår sedan dess. Kollektionerna är absolut inte de dyraste – men däremot luriga att få tag på. Märkets säregna stil har sedan präglats ytterligare av en del udda produkter i sortimentet. Eller vad sägs om en hyllningskollektion till Budweiser, en egen rökelse, cykellås, en matta, en årlig hårdpornografisk väggalmanacka och under en period gratis klistermärken med texten "Fuck Bush!".
För Supreme utspelar sig allting fortfarande i ett litet kvarter i New York. Allt annat är bara en oväntad bonus och förblir så efter snart 20 år av superexklusivt världsherravälde i deras egenbyggda värld.

Supreme